Zolderopruiming: 6 ideeën voor jouw zoldermetamorfose

Een zolderopruiming geeft ruimte. Sterker nog: misschien houd je er een hele extra kamer aan over!

De zolder gebruik je meestal om spullen op te slaan. Zo wordt hij al snel volgestouwd met spullen die je eigenlijk niet meer nodig hebt. Of met spullen die je hooguit één keer per jaar gebruikt, zoals de kunstkerstboom en kerstversiering.

Zonde! Want met die ruimte kun je ook hartstikke leuke dingen, waar je dagelijks plezier van beleeft. Wij verzamelden de 6 beste redenen waarom je zou moeten denken over een zolderopruiming. Of aan een zolder op afstand, zodat je plotseling een hele kamer extra woongenot hebt.

Van zolderopruiming naar mancave

Dit is de ideale oversteek tussen jou en je vriendin. Jij ruimt de zolder op, op voorwaarde dat je er een mancave mag inrichten. Zo raakt zij verlost van die rondslingerende spelcomputer beneden, de filmposters die eigenlijk nergens in huis passen en je andere mannendingetjes. En vanaf nu heb jij een vaste plek om ’s avonds met vrienden te zitten. Je zet er een luie stoel neer en een lekkere bank om in weg te zakken, die misstaan niet na een drukke werkdag. Een beeldscherm en spelcomputer zorgen voor de rest. Je kunt er alles ophangen wat je wilt, of je nu postzegelverzamelaar bent of gek van honkbal, fotograaf of sportvisser; sinds je hebt opgeruimd kan hier alles. Wie heeft er nog meer redenen nodig?

Een zolderopruiming geeft ruimte voor een kinderkamer...

Wat is er nu leuker voor een kind dan op zolder mogen slapen? Op zolder heeft hij of zij een plek helemaal voor zichzelf en ergens, ergens kleeft er iets leuks, mysterieus aan die bovenste ruimte in huis. De plek waar de wind tegenaan waait op herfstdagen en de regen op tikt. Het maakt niet uit of je zolder een grote of kleine ruimte is, je kunt er altijd die speciale kinderkamer van maken. Doe de verbouwing in samenspraak met je kind, zo wordt het echt een eigen plek.

De zolderspullen moeten natuurlijk ook ergens heen. Heb je veel spullen staan die je niet weg wilt doen? Laat ze je dromen niet in de weg staan; sla ze op bij Inbox en creëer een zolder op afstand.

Zolderopruiming voor een extra slaapkamer

... of voor jezelf

Waarom zou je er zelf niet slapen, vroeg je je net misschien af. Misschien is de zolder een fijne plek voor een tweede bed, voor jezelf of logés. Of voor je gasten van AirBNB natuurlijk. Voor een ruimte voor loge´s  is het misschien genoeg om hem eenvoudigweg opruimen en is er verder weinig nodig. Om er een sfeervolle slaapkamer van te maken, dat vereist wat meer energie. Houten balkenconstructies in het zicht? Laat ze zichtbaar, ze brengen de nodige sfeer in de ruimte. Zorg verder voor een nette afwerking van de wanden en leg een vloer neer waar je met plezier op loopt. Nu is het alleen nog afwerken naar smaak en je bent een eersteklas slaapkamer rijker.

Studio, annex muziekzolder

De zolder heeft het voordeel dat hij bij veel buren niet of nauwelijks wordt gebruikt. Met enige aanpassingen is hij daarom uitstekend geschikt als muziek- of bandruimte. Soms kan het nodig zijn om toch voor wat isolatie te zorgen.

Dit klinkt ingewikkelder dan het is; een dubbele wand met steenwol en gipsplaten maakt voor de buren al een wereld van verschil. Zo kun je voor het wekelijkse jammen met je band of met vrienden voortaan op zolder afspreken. Zet er een serieuze geluidsinstallatie neer en je hebt ook de perfecte plek om lekker in je favoriete muziek op te gaan. Wel eerst even opruimen natuurlijk.

Lees ook meteen hoe je je gitaar het beste aan de muur kunt bevestigen

Thuiskantoor op zolder

Geen andere kamers over in huis voor een kantoorruimte? Maak je thuiskantoor op zolder! Het is vaak net die lekker rustige plek waar je je eenvoudig kunt afzonderen, ideaal dus om ’s avonds nog even te werken. Of om je vaste honk te maken als freelancer natuurlijk. Het voordeel is dat je hem aan kunt kleden zoals jij wilt, er is geen baas die zich aan je spullen stoort. Begin met voldoende daglicht.

Licht is op een zolder niet vanzelfsprekend, maar blijft een van de belangrijkste factoren voor het creëren van een fijne werkplek. Voor je inrichting hoef je eens niet rekening te houden met een baas. Zorg dus voor jouw favoriete kantoormeubels en kleed de ruimte sober, naar smaak aan. Zorg dat het zolderkantoor rustig oogt en gebruik lichte kleuren, je wilt niet telkens worden afgeleid.

Lees de ultieme kantoor aan huis gids voor meer tips

Je persoonlijke zen-center

Trek je aan het einde van een drukke werkdag terug in je eigen meditatie kamer! Zeker als je een zolder hebt met veel natuurlijk licht, is dit een ideale optie. Schilder de muren en het plafond in een lichte kleur, zoals wit of geel. Zorg voor wat ontspannende tonen, en je favoriete soorten wierook. Leg een fijne mat of kussen op de grond waar je lekker op kunt zitten.

Happy meditating!

Ruim je zolder op voor een meditatiekamer

Over de autheur: Tim Lommerse

Tim studeerde Nederlandse en specialiseerde zich tijdens zijn master in fantasy literatuur. Nu werkt hij als content manager voor Inbox Storage, en freelance voor DigiBach en WorldBuildingNL. Ooit hoopt hij door te breken met zijn magisch realistische romans.