[INTRO]Ben je van plan om binnenkort je huis te verkopen of staat het al enige tijd te koop? Dan wil je natuurlijk dat het zo goed mogelijk uit de verf komt. Hoe presenteer je jouw woning optimaal? Hoe trek je veel kijkers en, uiteindelijk, die ene koper? waaronder misschien zelfs een koper? Verkoopstyling is het antwoord. Vivien Oosterwijk, eigenaar van VIV.ID Interieur & Verkoopstyling, geeft je een aantal gratis tips waarmee jij snel en makkelijk aan de slag kunt.[/INTRO]

Goedkoop en snel je huis verkoopklaar maken

Vivien: "Met verkoopstyling zorg ik ervoor dat de woning optimaal wordt gepresenteerd. Zodat deze aantrekkelijk wordt voor een zo breed mogelijk publiek. Geen grote verbouwingen; het doel is om met zo min mogelijk middelen een zo groot mogelijk resultaat te behalen. Ik geef je een aantal tips, waarmee je jouw huis goedkoop, makkelijk en snel verkoopklaar maakt."

Zelf aan de slag met verkoopstyling

Haal als verkoper alles uit de kast om jouw woning te laten opvallen tussen soortgelijke woningen in de buurt. Met het verkoopstyling stappenplan staat er binnen no-time op het 'te koop'-bord het woord 'verkocht'.

Verkoopstyling stappenplan:

  1. Opruimen van je huis
  2. Depersonaliseren van je huis
  3. Neutraliseren van je huis en sfeer creëren

Stap 1: het opruimen van je huis

Een verhuizing is een goede reden om flink de bezem door je huis te halen. Te veel spullen leiden af van het object waar het bij de bezichtigingen om draait: het huis. Opruimen is van groot belang en stap 1 als je jouw huis te koop gaat zetten. De eerste indruk is vaak beslissend en een rommelig huis kan deze indruk negatief beïnvloeden.

Ga systematisch, kamer voor kamer, aan de slag. Ruim stapels losse spullen in hoeken, onder het bed en op de eettafel op. Welke spullen kunnen weg? Welke spullen heb je tot de verhuizing niet meer nodig? Als je hulp nodig hebt bij het creëren van ruimte, vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan met de ruimteadviseur van Inbox.

Stap 2: het depersonaliseren van je huis

Jouw huis is lang jouw thuis geweest en over smaak valt niet te twisten. Toch is het belangrijk om emoties aan de kant te zetten en met een kritisch oog naar je huis te kijken: het oog van de verkoopstylist. Hangt er een foto op canvas van jullie trouwdag boven de bank? Heb je een voorliefde voor excentrieke kunst? Door persoonlijke en smaakgevoelige spullen tijdelijk te verwijderen en op te bergen, maak je jouw huis aantrekkelijk voor een grotere doelgroep. Veel woningverkopers hebben de neiging om spullen op te slaan op zolder, maar vergeet niet dat een zolder ook kan dienen als extra slaapkamer. Hij maakt dus deel uit van de bezichtiging!

Licht, ruimte en vloeroppervlakte zijn belangrijke aandachtspunten in elke kamer. Laat deze mogelijkheden vooral zien, door bijvoorbeeld tijdelijk een (opblaas)bed neer te zetten op zolder.

Dozen in de berging, schoenen in de hal, en een glijbaan in de tuin hebben één ding gemeen: ze halen vloeroppervlakte weg en dat is zonde. Zorg dus voor zoveel mogelijk ruimtelijkheid, in alle ruimtes van je woning.

Stap 3: het neutraliseren van je huis en sfeer creëren

Een neutrale inrichting spreekt een brede doelgroep aan. Uitgesproken kleuren zijn een no-go wanneer je huis op Funda komt te staan. Geef de muren een likje verf en kies daarbij voor lichte tinten zoals wit, grijs of beige. Niet elke kleur is te verwijderen uit een huis. Heb je paarse gordijnen of een vloer in een bijzondere kleur? Zorg er dan voor dat de rest van de ruimte(s) neutraal is en laat deze ene kleur terugkomen in accessoires.

Een sfeervol aangeklede woning is aantrekkelijk. Bij de overweging om wel of niet tot aankoop over te gaan, speelt emotie een grote rol. Zeker als de basis van een woning wat kil aanvoelt - misschien door een plavuizen vloer -  kan het aankleden van de ruimtes een groot effect hebben. Voeg zachte materialen en texturen toe, waardoor de kamers warmer aanvoelen. Denk aan kussens, een vloerkleed en houten accessoires. Ook warm gele verlichting kan de sfeer verzachten. Accessoires hebben nog meer positieve effecten. Zo zorgen kussens op het bed voor een chic hotelkamer gevoel en verbergen gekleurde handdoeken in de badkamer kleine oneffenheden in de ruimte.

Kosteloos en vrijblijvend een verkoopstyling intake?

Heb jij bovenstaande verkoopstylingtips opgevolgd, dan zal dit resulteren in een goede presentatie op huizensite Funda. De cijfers liegen er niet om. De meeste woningen die verkoopklaar zijn gemaakt met verkoopstyling worden binnen drie maanden verkocht. Wil je meer informatie over verkoopstyling? Bij VIV.ID Interieur & Verkoopstyling kun je kosteloos en vrijblijvend een intakegesprek aanvragen.

Verkoopstyling is er voor elk budget. Van een eenvoudige touch-up tot een complete metamorfose.

Over de autheur: Tim Lommerse

Tim studeerde Nederlandse en specialiseerde zich tijdens zijn master in fantasy literatuur. Nu werkt hij als content manager voor Inbox Storage, en freelance voor DigiBach en WorldBuildingNL. Ooit hoopt hij door te breken met zijn magisch realistische romans.

Ook interessant