De beste tips voor vlekkeloos verhuizen en efficiënt inpakken
Tim

Tim studeerde Nederlandse en specialiseerde zich tijdens zijn master in fantasy literatuur. Nu werkt hij als content manager voor Inbox Storage, en freelance voor DigiBach en WorldBuildingNL. Ooit hoopt hij door te breken met zijn magisch realistische romans.

Gefeliciteerd met je nieuwe huis! Nu nog al je spullen inpakken en verhuizen zonder dat er iets sneuvelt of dat je er zelf aan onderdoor gaat. Met deze lijst van 21 verhuistips maken we van je verhuizing een eitje!

Hoe we weten dat deze tips van verhuizen een fluitje van een cent maken? Simpel! Deze tips komen rechtstreeks van de beste verhuizers, inpakkers en professionele organizers. Kortom, mensen met de ervaring en kennis die u in deze periode nodig heeft.

Dus duik erin en maak van jouw verhuizing een droomstart in je nieuwe huis! Download hier een handige verhuizen checklist in Pdf-formaat, of check onze handige begrippenlijst.

1. Dumpen die zooi!

Hoe meer onnodige en ongebruikte spullen je alvast dumpt, hoe minder je straks hoeft in te pakken, verhuizen, uitpakken en opruimen. Begin dus met een flinke opruimwoede en ontdoe je huis van onnodige rommel als er een verhuizing op de planning staat.

Wees meedogenloos. Een jas die ‘oh zo leuk is’ maar die je al minstens een jaar niet hebt gedragen? Doneren die hap. Je eerste eigen koffiezetapparaat dat een extra aroma van roest aan je bakkie toevoegt? Weg ermee. Een grote zuivering vooraf scheelt aanzienlijk in de rest van het inpak en verhuisproces.

2. Sorteer op categorie

Leer van Marie Kondo en verpak je spullen op categorie, niet op kamer. Verpak niet je hele slaapkamer in één keer, maar verzamel elk kledingstuk dat je bezit en pak dan Doe hetzelfde met schoenen, boeken, keukenwaar, belangrijke papieren enzovoort.

3. Verzamel de spullen die je wilt doneren

Daar komt die jas van tip 1 weer om de hoek kijken. We hebben allemaal kleding die nog te mooi is om weg te gooien, maar die we eigenlijk nooit meer dragen. Zonde om allemaal mee te slepen en straks opnieuw in je kast te hangen om weer alleen maar ruimte in beslag te nemen. Als je na stap 2 toch al je kleding bij elkaar hebt, loop er dan eens kritisch doorheen en vul een vuilniszak met alles wat je wilt doneren. Als je kinderen inmiddels al gaan studeren, kan hun oude speelgoed bijvoorbeeld mooi naar Stichting Babyspullen.

4. Zet spullen om te verkopen apart

Naast die kleding die we nooit meer dragen, hebben we ook allemaal in een enthousiaste bui wel eens sportartikelen of kampeerspullen (om maar iets te noemen) gekocht die nu liggen te verstoffen in het rommelhok. Zo goed als nieuw, dus daar wil je eigenlijk nog wel iets voor terug in plaats van het zomaar weg te geven. Zet het alvast apart en bedenk waar je het kunt verkopen.
Denk ook eens aan de kringloopwinkel zodat je iemand anders er misschien nog een plezier mee kunt doen. Tegenwoordig hebben ook veel steden een Facebookpagina waar bewoners spullen te koop kunnen aanbieden; prima alternatief voor het mededelingenbord dat je vroeger bij de Albert Heijn had.

5. Neem je tijd om een verhuisbedrijf te kiezen

Niemand houdt van onderzoek. De grote lijst aan hits waarmee google je zal overladen wanneer je een verhuisbedrijf zoekt kan het verleidelijk maken om voor de eerste met een viersterren rating te gaan. Toch is het verstandig iets meer tijd te besteden om je te verdiepen in de service, voorwaarden (worden er bijvoorbeeld eisen gesteld aan de manier van verpakken?) en verzekering van je spullen.

Zo voorkom je onaangename verrassingen op verhuisdag.

6. Plan je verhuisdag

Er wordt vaak verhuisd in het weekend. Als je dus je verhuizing op een doordeweekse dag kunt plannen kan dat flink in de kosten schelen, omdat verhuisbedrijven dan minder druk zijn; write that down!

7. Bestudeer de weg naar je nieuwe huis

Verspil op je verhuisdag geen onnodige tijd aan toeristische omrijd-routes of verkeersopstoppingen en plan van tevoren de beste route van je oude naar je nieuwe huis. Je gaat er vanuit dat de verhuizers dat weten? Never assume; that makes an ASS-out-of-U-and-out-of-ME.

En ow jah! De verhuiswagen is waarschijnlijk een stuk breder, langer en hoger dan de auto waar je zelf in rijdt, dus zorg dat de route die je kiest ook met een vrachtwagen gereden kan worden.

8. Houd een klusjeslijst bij

Wanneer je verhuist, zijn er ongetwijfeld honderden dingen die je nog moet doen of niet wilt vergeten. Schrijf ze op, hoe klein ook. Of zet ze in de Wunderlist app, aanbevolen door professional organizer Anna Bauer.

Details matter. Is de tweedehands winkel in de buurt alleen op bepaalde dagen open? Schrijf op. Moet er nog ergens in de muur op zolder iets hersteld worden zodat je je borg terugkrijgt? Opschrijven. Door de hectiek ga je ongetwijfeld dingen vergeten waar je later spijt van krijgt; voorkom dit…wie schrijft die blijft!

9. Zet verhuistaken op je kalender

Of ga nog een stapje verder en besteed een avondje aan het uitzetten van alles wat er nog moet gebeuren en op welke dagen je dat gaat doen. Koop een grote kalender, hang hem op een plek waar je hem niet kunt missen en plan daarop de belangrijke dingen die nog moeten gebeuren.

Maandag Verhuisbedrijf bellen
Dinsdag Kleding uitzoeken
Woensdag Te doneren kleding wegbrengen

Dit maakt het hele proces bovendien overzichtelijk en behapbaar.

10. Bedenk waar je gerecyclede dozen kunt scoren

Zit er een winkel of onderneming bij je in de buurt waar ze logischerwijs elke dag veel dozen overhouden? Een boekwinkel, slijterij of groothandel in serviesgoed bijvoorbeeld? Breng ze eens een bezoekje en vraag of je ze van wat dozen af kunt helpen. Goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

11. Hergebruik de originele verpakkingen voor je elektronica

De beste manier om je flatscreen en andere elektronica te vervoeren is toch echt in zijn originele doos, die de kwetsbare technologie het beste beschermt. Heb je die dozen misschien nog ergens? Zolder? Kelder?

Gewatteerde dekens, bubbeltjesplastic en stevig tape zijn een eventueel goede vervanger om je elektronica goed te beschermen. Klik hier om uit te vinden hoe je je waardevolle spullen het beste kan opslaan!

12. Inventariseer wat je nodig hebt voor je naar de bouwmarkt gaat

Voorkom een nooit eindigende reeks aan ritjes naar de bouwmarkt en ga eerst eens goed zitten om te bedenken wat je nodig hebt. Verpakkingsmateriaal, verf, kit, kwasten, meetlint; noem maar op. Maak een lijst en koop het allemaal in één keer. Denk hierbij ook aan “voor het geval dat” spullen als extra lampen en snoeren, zodat je je nieuwe huis straks in één keer goed bewoonbaar kunt maken. Kijk ook is online bij de bouwmarkt bij sommige winkels kun je online bestellen en hoe je het vervolgens alleen maar in de winkel op te halen.

 

13. Verzamel nuttige adressen in je nieuwe stad

Zorg dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan, en verzamel alvast wat nuttige adresjes in je nieuwe woonplaats. De dichtstbijzijnde supermarkt om even een broodje voor je helpers te scoren, de bouwmarkt voor als je tóch iets vergeten bent, de drogist voor onvoorziene ongelukken of hoofdpijn door vermoeidheid… En niets is natuurlijk zo vervelend als voor een nieuwe, splinternieuwe deur staan omdat juist op dat moment nét iedereen zijn jas – met daarin de sleutel – binnen had laten hangen toen de zon zo lekker doorbrak. Gelukkig is er dan altijd wel een slotenmaker in de buurt die je uit de brand kan helpen. In onze hoofdstad bel je dan bijvoorbeeld Slotenmaker 365 Amsterdam.

14. Schakel vrienden en familie op tijd in

Voorkom volgepland agenda’s en vraag je familie en vrienden ten minste een maand vooruit om hun hulp zodat zij rekening met je kunnen houden. Stuur een paar dagen van tevoren een mailtje met een planning voor de dag en wat er van iedereen verwacht wordt, zodat iedereen op één lijn zit.

15. Pak vooruit

Beetje bij beetje inpakken is veel minder stressvol dan alles op het laatste moment te moeten doen. Je kunt prima al een paar maanden vooruit beginnen met het inpakken van de spullen die je toch niet meer nodig zult hebben in de tussentijd, zoals je tuinset wanneer je in de winter verhuist.

16. Geef extra aandacht aan je schilderijen en beelden

Decoratieve spullen zijn vaak de lastigste dingen om in te pakken. Ze zijn meestal breekbaar en hebben rare vormen die ze tot een ware verhuisuitdaging maken. Besteed er dus wat extra aandacht aan en pak ze alvast een paar weken van te voren in; de kans is klein dat je ze in die periode nog nodig zal hebben. Natuurlijk oogt het dan wat kaal in je oude huis, maar in je nieuwe huis zul je er des te meer plezier van hebben als sfeer in één stuk hebt. Daarnaast zal je gerust zijn als je weet dat dat ene beeld veilig staat ingepakt staat voor dat de verhuischaos losbreekt.

17. Wijzig je adres een week voor de verhuizing

Dan komen je rekeningen en pakjes straks tenminste meteen op tijd en zonder gedoe op je nieuwe adres aan.

18. Label je dozen als een pro

Weet je nog die tip over per categorie inpakken in plaats van per kamer? Hier komt die van pas. Label je dozen bijvoorbeeld als “boeken, studeerkamer” en “boeken, woonkamer” zodat je straks alles makkelijk kunt terugvinden en uitpakken.

19. Neem foto’s van je elektronica

Trek niet meteen alle kabels uit je elektrische apparatuur, maar maak eerst een foto van de achterkant. Zodat je de werkende situatie bij het opbouwen weer kan namaken. Dit scheelt je een hoop irritatie en mogelijk zelfs frustratie bij het aansluiten.

20. Zet je koelkast op tijd uit

Neem de tijd om je koelkast goed schoon te maken en zet hem op zijn laatst een dag voor de verhuizing uit. Vergeet daarna de deur niet open te laten! Een stinkend nieuw huis is geen goed begin en maakt het zeker niet sfeervoller.

21. Plan de afkoppelingen

Bel de aanbieders van je kabel, internet, elektriciteit en gas ten minste een week voor de verhuizing om te informeren wanneer je alles af moet sluiten. Maak ook alvast een overzichtje van boxen, routers en snoeren die eventueel terug moeten naar die aanbieders.

22. Maak gebruik van opslagruimte

Oude huis al opleveren voordat je de nieuwe sleutel krijgt? Inbox Storage kan je helpen om je spullen tussen de twee woningen veilig te bewaren. Wij halen je spullen op je oude adres op, bewaren ze in onze opslagruimte en brengen ze op je nieuwe adres zodra je daar aan toe bent.  Klik hier voor meer informatie.

ook interessant

Waarom verkoopstyling je huis sneller verkoopt

Ben je van plan om binnenkort je huis te verkopen of staat het al enige tijd te koop? Dan wil je natuurlijk dat het zo goed mogelijk uit de
Bekijk artikel

Boekenkast opruimen: zo houd je ruimte voor nieuwe titels!

Hoe gedigitaliseerd en elektronisch onze wereld ook wordt, boeken blijven - gelukkig - een onderdeel van ons leven. Boeken met rijk
Bekijk artikel
Binnen twee minuten weten welk abonnement je nodig hebt? Bereken het zelf Ik wil advies