Spullen weggooien: deze 14 spullen staan een opgeruimd huis in de weg

Het opruimen van je huis is een enorme onderneming. Het vergt een berg energie om al je spullen uit te zoeken en te bepalen wat je wilt bewaren en wat niet. Gelukkig is spullen weggooien niet altijd even moeilijk. Ben jij zo iemand met teveel spullen in huis? Voor jou hebben we dit handige lijstje samengesteld met dingen die je wel snel en effectief kunt opruimen: tel uit je winst!

Je vindt hier 14 tips van spullen die je kunt weggooien om snel een rustiger, opgeruimder huis te creëren. Gebruik het als checklist voor het weggooien van die spullen die ongemerkt een opgeruimd huis in de weg staan. Bij veel van deze spullen spelen

1. Betekenisloze prulletjes en souvenirs

Als je veel reist heb je vast allerlei prulletjes (een plastic Big-Ben of Eifeltoren bijvoorbeeld) waar je eigenlijk niet naar omkijkt of blij van wordt. Weg dus ermee.

Ontspullen: van verzamelwoede naar vrij leven

2. Boeken die je niet van plan bent te lezen

Denk je echt dat je dat beginnersboek Italiaans ooit nog zult open slaan? Of dat je Les Miserables voor het eerst zult lezen? Wees eerlijk tegen jezelf en doneer de boeken die niet langer een doel dienen aan de kringloop.

Je zult zien dat je meer ruimte over houdt voor spullen waar je wel echt om geeft, zoals je toffe LP collectie. Bovendien hoef je je niet langer schuldig te voelen dat je die boeken nog steeds niet hebt gelezen.

3. Afgetrapte schoenen

Als je merkt dat je telkens toch uit twee paar van je schoenen kiest, denk er dan eens over om de afgetrapte exemplaren van je schoenencollectie weg te doen. Deze spullen weggooien? Schoenen doen er wel 30 tot 40 jaar over om op de stort te verteren. In plaats van ze weg te gooien kun je ze ook doneren aan een kledingbank of de lokale kringloopwinkel.

Spullen weggooien: schoenen die je nooit meer draagt

4. Oude kleding voor gelegenheden

Verlos jezelf van kleding die sentimentele waarde heeft, maar waar je eigenlijk niets mee doet. Het lijkt zinvol en fijn om de shirts van je studentensportclub te bewaren, maar gooi je ze weg, dan zul je merken dat het je niet zoveel doet. Dit is een kwestie van leren weggooien, maar oefening baart kunst. En het betaalt zich uit, want zo maak je ruimte in je kast om nieuwe herinneringen te bewaren.

5. Kaartjes

Het is verleidelijk om ansichtkaartjes te bewaren om emotionele redenen. Maar als je dat voor langere tijd doet kom je met dozen vol kaartjes te zitten waar je nooit naar kijkt. En waarvan je niet meer weet dat ze bestaan.

Gooi om te beginnen je vakantiekaartjes weg, want je krijgt volgend jaar heus wel weer nieuwe. Overweeg ook eens om je kaartjes met korte boodschappen (dankjewel!) erop weg te gooien.

6. Verlopen persoonlijke verzorgingsproducten

Geloof het of niet maar schoonheidsproducten hebben een houdbaarheidsdatum. Voor meer ruimte in je badkamer, kun je beginnen alle verlopen shampoos, zonnebrand en huidverzorging producten weg te gooien. Tip: de verpakkingen zijn vaak van plastic gemaakt. Scheiden helpt.

Hetzelfde gaat op voor producten in de keuken die lang goed blijven, maar uiteindelijke toch echt over datum raken. Grote kans dat je nog wat potjes en flesjes in je keukenkasten hebt staan met iets dat je één keer gebruikt hebt, wat niet voor herhaling vatbaar was. Nu je toch bezig bent kun je net zo goed meteende kruiden wegmikken die je toch nooit gebruikt. Opgeruimd staat netjes.

7. Keukengerei dat je nooit gebruikt

Het heeft geen zin om je keukenkastjes op te ruimen als je er allerlei grote spullen in laat staan die je nooit gebruikt. Als het voor jou maanden geleden is dat je je pasta-apparaat, vleesthermometer of mini-vleesplan hebt gebruikt, doe ze dan weg aan een goed doel. Bespaar dus op de spaarzame ruimte die je in je kastjes hebt voor spullen die je wel regelmatig gebruikt, zoals je blender.

8. Formele kleding die je maar 1 keer hebt gedragen

Misschien dat je helemaal weg bent van je beste vriendin, maar die felle groene bruidsjurk die je bij haar bruiloft droeg, draagt nu echt niks meer bij. Hetzelfde geldt voor pakken, rokken of om het even welke formele kleding die je bijna nooit draagt. Opruimen geblazen dus.
Tip: deel je kast gelijk opnieuw in voor meer ruimte.

9. Bureau-accessoires en handwerk spulletjes

Tenzij je een hard-core handwerker bent, of je hebt een kind op de lagere school, heb je niets aan al die doosjes vol pennen, potloden en stickers. Om je bureau te organiseren kun je beginnen deze terug te snoeien tot het hoogst noodzakelijke. Ook vaak gezien: de la vol met lege pennen. Kennelijk is het op de een of andere manier gemakkelijker om een pen die stopt met schrijven terug in de la te keilen dan om hem een enkeltje prullenbak te geven. 

10. Je CD en DVD collectie

Er zijn wel praktische redenen om vast te houden aan je cd en dvd collectie; bijvoorbeeld voor het geval je WiFi moeilijk doet en je geen muziek en films kunt streamen. Maar het is het niet altijd waard om de plek en tijd te nemen om al die hoesjes te rangschikken en herbergen.
Mocht jij het probleem hebben dat je verzameling Good Charlotte’s cd’s of Austin Powers films een aanzienlijk deel van de ruimte in je appartement opslurpt. Zorg dan dat je er vanaf komt en maak ruimte voor spullen die er toe doen.

Opbergruimte nodig? CD's kun je ook anders gebruiken!

11. Elektronica die je niet gebruikt

Het is niet moeilijk te voorspellen dat je je oude iPod of Blackberry niet meer gaat gebruiken. Ontdoe je van deze gedateerde apparaten, net zoals van oude opladers, usb-kabels en andere elektronica die waardeloos geworden is. Denk ook eens aan je oude pc’s, die sinds de aankoop van je nieuwe laptop staan stof te happen.

12. Accessoires die niet je stijl zijn

Je weet precies welke: de zwartleren tas met steentjes, de paisley sjaal die je impulsief hebt gekocht in Londen of die stropdas die je zwager je twee jaar geleden tijdens sinterklaas cadeau deed.

Accessoires, een zonnebril of riem daargelaten, zijn ontworpen om extra flair aan te brengen in je kledingkast. Maar als je je er alleen maar onzeker bij voelt wanneer je ze draagt zul je ze nooit dragen. Doneer dus de accessoires waar je niets mee hebt.

13. Kleerhangers

Hangt jouw kast vol met het soort hangertjes dat dun en buigzaam is, omdat je die al tien jaar lang opspaart zonder reden? Dan is het tijd om ze weg te doen. Ruil ze in voor een mooie set houten of kunststof kledinghangers.

14. Gebruiksaanwijzingen, verlopen coupons en oude tijdschriften

Verminder je rommel door al het onnodige papier te verzamelen en op te ruimen dat je in de afgelopen jaren hebt verzameld.
Bovenaan het lijstje: voorraden met verouderde en ongelezen tijdschriften, verlopen kortingscoupons, reclameblaadjes en al die waardeloze gebruiksaanwijzingen die je hebt bewaard maar waar je nooit naar kijkt wanneer je versterker niet werkt.

Spullen weggooien of er iemand anders blij mee maken?

In bijna alle gevallen kun je met je spullen nog iemand anders blij maken. Spullen weggooien hoeft dus niet altijd gepaard te gaan met een grote container. Maak gebruik van de kringloopwinkels of kledingbakken zodat je spullen opnieuw kunnen worden gebruikt.

Over de autheur: Peter Riphagen