8 tips voor een origineel nachtkastje

Je kunt natuurlijk een nachtkastje kopen bij de Ikea. Een standaard houten exemplaar met vier poten, een lampje en je wekker erop. Maar waarom niet zoeken naar een origineel idee? Of dat ingewikkeld is? Nee, een nachtkastje maken is geen hogere kunst; met deze tips ligt een origineel nachtkastje voor iedereen binnen bereik.

Een origineel nachtkastje aan je muur

De meest gebruikelijke manier om een nachtkastje te maken is door hem naast je bed op de grond te posteren. Maar waarom gebruik je niet eens je muur? Bijvoorbeeld door een plankje aan de muur te bevestigen voor je spulletjes. Mooier nog; boor twee gaten in de muur voor haken en hang daar een mooie kwaliteit touw aan. Onderaan bevestig je het plankje die je als nachtkastje kunt gebruiken en voilà.

Gebruik je plafond

Een nachtkastje aan je plafond..? Ja, al hebben we het dan natuurlijk niet over een ouderwets nachtkastje. Wat je wel kunt proberen is om een heel nieuw concept aan het plafond te maken. Door een haak in het plafond te bevestigen en daaraan touwen te maken bijvoorbeeld. Aan de touwen kun je materiaal van jouw voorkeur maken, zoals een houten schijf van een boom, delen van steigerhout of iets van pallethout bijvoorbeeld.

Ook interessant: doe het zelf projecten met Ikea

Boekenkastje

Ben jij een onvermoeibare lezer? Maak een nachtkastje van boeken. Kies een serie boeken uit die je niet meer leest, het liefst van een wat groter formaat. Plak deze voor de stabiliteit op elkaar met lijm of dubbelzijdig tape en je hebt de ideale plek om je slaapkamer lamp op te zetten. Je kunt ook nog besluiten om grote boeken zoals atlassen rechtop  in een vierkant neer te zetten en er een boek op te leggen voor meer ruimte.

Reizigerskastje maken

Ook voor reizigers zijn er originele ideeën genoeg om een persoonlijk nachtkastje te maken. Je kunt natuurlijk denken aan het gebruiken van een oude koffer, die je bij de kringloop hebt gevonden. Daar hoef je alleen nog een onderstel bij te zoeken, bijvoorbeeld van hout of bamboe, om hem te ondersteunen. Boor gaatjes, bevestig beide aan elkaar en je reizigerskastje is klaar. Denk ook eens aan je souvenirs; hoe leuk zou het zijn om met een van je beste herinneringen een nachtkastje te maken?

[caption id="attachment_7250" align="aligncenter" width="3921"]Ook een goed idee: maak een super organised nachtkastje Ook een goed idee: maak een super organised nachtkastje[/caption]

Creatief met boomstam

Maak een nachtkastje van een oude boomstronk. Hout is een fijn materiaal voor je nachtkastje, dus waarom geen hout direct uit de natuur gebruiken? Zorg er wel voor dat het niet te vers is; de bast moet eerst loskomen van de stam voor je deze kunt gebruiken. Je kunt ervoor kiezen de stam te lakken met een meubellak, zodat hij langer mooi blijft. Ben je handig met verf? Maak dan een mooie beschildering voor een nog persoonlijker effect.

Veilingkistje

In het schuurtje bij opa en oma staat nog een oude veilingkist. Deze zijn uitstekend geschikt om een nachtkastje van te maken. Let op dat je hem zo nodig behandeld tegen houtworm, maak hem schoon en monteer er eventueel een extra plankje in, zodat je je spulletjes beter kwijt kunt.

Ook interessant: DIY meubelprojecten

Krukje

Voor de onvervalste vintage liefhebbers is er een eenvoudige oplossing; gebruik een krukje als nachtkastje. Neem een klassiek model dat nog dienst heeft gedaan in de jaren ’70 in een werkplaats en zet hem naast je bed. Dit kun je natuurlijk doen met welk meubel je voorkeur maar heeft. Je kunt bijvoorbeeld ook die ene favoriete stoel gebruiken, en deze bewerken om er een kastje van te maken.

Een kruk als origineel nachtkastje

Munitiekist als nachtkastje

Ook een beetje vintage en erg leuk om te gebruiken als nachtkastje is de munitiekist. Het houten, solide karakter is uniek voor een meubel in huis. Bovendien hoef je hierbij eigenlijk alleen poten eronder te schroeven om hem gebruiksklaar te maken. Het voordeel is dat de binnenruimte van de kist gebruikt kan worden voor spulletjes die je graag in de buurt van je bed hebt.

Over de autheur: Tim Lommerse

Tim studeerde Nederlandse en specialiseerde zich tijdens zijn master in fantasy literatuur. Nu werkt hij als content manager voor Inbox Storage, en freelance voor DigiBach en WorldBuildingNL. Ooit hoopt hij door te breken met zijn magisch realistische romans.