Het begin van het nieuwe jaar is een tijd waarin veel mensen hun huis opnieuw proberen in te richten. Er is iets aan het einde van een jaar of seizoen waardoor iedereen een frisse start wil maken. Het herinrichten van je huis is een perfecte manier voor zo'n nieuw begin, waarbij je nieuwe inspiratie kunt putten uit de persoonlijke veranderingen in je leven. Trends in de inrichting komen en gaan, maar er is een trend die vooralsnog blijft en die steeds populairder wordt: Lagom.

Lagom is een Zweeds woord dat 'precies de juiste hoeveelheid' betekent. Het houdt het midden tussen rommelig leven en een minimalist zijn. Kamers die de lagom filosofie belichamen hangen samen in functionaliteit en harmonie.

Gefascineerd? Het is eigenlijk makkelijker dan je denkt.

Terwijl andere trends je aanzetten tot het kopen van koperen mokken of kristallen kandelaars, maak je bij lagom juist gebruik van veel dat je al bezit en geeft het je toch dat verfrissende gevoel waar je naar op zoek bent. Probeer wat van de volgende tips die helpen om de lagom filosofie in je huishouden toe te passen en maak een begin aan een ontspannen en vredige sfeer in je huis, die je veel goeie vibes en ontspanning bezorgt.

Lagom is het Zweedse geheim voor een goed leven

1. Gebruik natuurlijk licht

Het weer in Zweden is niet zoals we het in Nederland gewend zijn. De Scandinaviërs zijn gewend aan lange, donkere winters en lichte, lange zomerdagen. Daarom gebruiken zij het natuurlijk licht zo graag in hun inrichting: als het er is willen ze het maximaal in huis halen. Doe hetzelfde in je huis door slim om te gaan met je vitrage of gordijnen.

2. Zoek nuttige en mooie voorwerpen

Lagom is een gebruik dat de nadruk legt op tijd met familie en vrienden. Alles draait om genieten van het leven, zodat je niet langer het gevoel hebt dat je huis op de cover van een tijdschrift moet lijken.

Maak je leefruimte authentieker door het gebruik van mooie objecten in en rond je huis. Zoek een eenvoudige bijzettafel en zet hem naast een bank die een centrale rol speelt in je kamer. Beide zijn praktisch en helpen hetzelfde ontwerp concept uit te dragen.

3. Maak voor Lagom altijd gebruik van natuurlijke materialen           

Net als bij het gebruik van natuurlijk licht in je huis, kun je de natuur ook gebruiken in de materialen in je kamer. Overweeg om de vloeren, of zelfs de keuken opnieuw in te richten met hergebruikt hout. Zo kun je een authentieke look creëren zonder druk uit te oefenen op het milieu.

De aarde helpen en tegelijk je huis tot een ontspannen en gastvrije plek maken past perfect in een lagom levensstijl.

4. Doe eens gek met patronen en kleuren

Kleuren en patronen zijn bij uitstek dat waar lagom verschilt van een minimalistische stijl.

In lagom ingerichte huizen zal je veel felle kleuren en uitgesproken patronen terugvinden in de meubels en op de muren. In plaats van één keukenmuur rood te verven en de rest van de ruimte te witten, kun je ook alle muren rood verven en een lichte tint terugbrengen in lampen, accessoires en handdoeken.

5. Ontwikkel groene vingers

Haal de natuur in huis door meer planten te gebruiken in de ruimte waar je de meeste tijd doorbrengt. Zelfs als je een beginner bent in het groen zijn er planten die je kunt kiezen die zelfs de grootste beginnersfouten doorstaan. Je zult verstelt staan van hoe ze de kamer groen en zacht maken en combineren met de felle kleuren in de ruimte.


Zo gauw je leert dat de basisbeginselen van de lagom filosofie gaan over het omarmen van de natuurlijke wereld, het weggooien van wat je niet nodig hebt en het maken van rigoureuze keuzes in je kamerinrichting, wordt het vanzelf eenvoudig om lagom in je eigen leven toe te passen. Je zult al snel merken dat de veranderingen naar een eenvoudig en stijlvol huis zo fijn en ontspannend zijn, dat je nooit meer terug wilt naar het rommelige huis dat je gewend was.

Over de autheur: Peter Riphagen

Ook interessant