Interieurideeën om zelf te maken met IKEA spullen

IKEA is beroemd om zijn eenvoud, overzichtelijkheid en gehaktballetjes, en tegelijkertijd berucht om de frustratie die hoort bij het in elkaar zetten van de meubels in kant en klaar verpakking. Volgens sommigen is een dagje samen naar IKEA de perfecte test voor een prille relatie. Lukt het jullie om zonder slaande ruzie over de verschillende woonafdelingen te komen? Dan hebben jullie ook goede kans om later in goede vrede een huis in te kunnen richten met deze interieurideeën.

Als je de uitdaging aandurft loop dan even langs deze 7 items en scoor een relatietest en een opgeruimd huis in een middag. Met onderstaande ruimtebesparende interieurideeën, allemaal met spullen die je vindt bij IKEA, geef je heel eenvoudig een leuke boost aan je woning.

Van badkamer tot woonkamer: interieurideeën voor het hele huis

Of je nou fan bent of niet, IKEA is al decennia lang een expert in inrichting. Wat je ook wilt of nodig hebt, bij IKEA vind je het. Om met de iconische woorden van wijlen Billy Mays te spreken: maar wacht, er is meer! Sommige spullen uit het assortiment van IKEA kun je namelijk heel mooi hacken om buiten hun eigenlijke doel te gebruiken. Wij zetten alvast 7 IKEA interieurideeënvoor je op een rijtje. Voor het opruimen en organizen van je huis, en het slim creëren van extra opslagruimte.

1. KALLAX wandmeubel als drankkar

Woorden waar je over struikelt combineren met drank klinkt misschien als een slecht idee, maar dit wandmeubel die je kunt gebruikt als room-divider wordt met een paar wieltjes de ultieme verrijdbare bar. Hij is stevig, stijlvol en houdt je flessen veilig waar je hem ook neerzet. Bovendien is hij helemaal aan te passen aan je persoonlijke behoeftes.

2. BILLY boekenkast als zij-bibliotheek

Met je goedgevulde boekenplanken laat je natuurlijk al zien hoe gedistingeerd je bent, maar stel je nu eens voor dat je hele wand één grote zee van boek is. Niemand die dan nog om jouw ontwikkeling heen kan. Met meerdere BILLY’s naast elkaar creëer je heel makkelijk een eigen muurbibliotheek.

Er hangt een air van romantiek en mysterie rond iemand die in een bibliotheek woont. Al die kennis waar hij of zij zich elke dag tussen bevindt… Zet een mooie leren fauteuil neer, rijd je RÅSKOG met whisky binnen handbereik en geniet.

3. LÄMPLIG pannenrek voor stropdassen

Je kunt dit rekje gebruiken om je pannen op te laten afkoelen, maar je kunt er natuurlijk ook je stropdassen keurig aan ophangen! Hier vind je een prachtige tutorial over hoe dat precies in zijn werk gaat. Zo vorm je iets dat gemaakt is voor de keuken om tot iets dat niet mag ontbreken in je slaapkamer. Kwestie van het rekje aan de binnenkant van je kast bevestigen, kiezen in welke volgorde je je favoriete stropdassen wil weghangen en presto!

4. VALBY RUTA kleed als wandtapijt

Het grootste verschil tussen een kleed en een wandtapijt is heel eenvoudig. Het verschil zit alleen in de plek waar je het hoogpolige stofje plaatst; op de vloer of aan de wand. Het kost wat ruimte aan je muur en een beetje handigheid, maar het resultaat mag er wezen.
Wil je het wandtapijt terugbrengen in de aankleding van jouw woonkamer, ga dan vooral voor een klein vloerkleed. Wandkleden waren niet voor niets vooral te vinden in kastelen en niet iedereen is gezegend met zulke grote muren. Maar, met wat andere middeleeuwse meubels en spulletjes voel je je de koning die je in wezen altijd al geweest bent.

5. BEKVÄM roltafel als badkamermeubel

De tweede roltafel in deze lijst. Ander model, dus een andere hack. Waar de RÅSKOG ideaal was voor het opslaan van je drank, doet de BEKVÄM zijn beste werk in de badkamer. Hij is perfect voor het opbergen van alles wat je nodig hebt bij je ochtendroutine; kam, gel, deo, hippe crème, schuif, zeep en dan blijft er ook nog extra ruimte over voor handdoeken op de plankjes beneden. Buiten al die handigheid ziet hij er met zijn houten design gewoon erg stijlvol uit en brengt hij dus wat sfeer naast je douche of badkuip.

6. RUNNEN vlonder als badkamermat

Om dat idee van meer hout in je badkamer dan meteen nog maar een stapje verder door te voeren: de RUNNEN vlonderpanelen geven je badkamer meer een spa-uitstraling dan elke mat van stof die je kunt vinden. Maak van je indoors een outdoors en bekleed je badkamervloer met deze houten vlonderpanelen zodat je je altijd buiten waant. Hip, handig en heerlijk voor de voetjes.

7. NORDLI ladekast als platenspeler met opslag

Vinyl is weer helemaal in. Was dat voor jou reden om je oude pick-up en platenverzameling weer van zolder te halen? Of om een hele nieuwe collectie te beginnen? Dan is dit dé IKEA hack voor jou. De NORDLI is ideaal voor het opslaan van je platen. Door het flexibele design kun je zelf bepalen hoeveel platen je wilt kunnen opbergen. Groeit je collectie nog aanzienlijk? Dan zet je er gewoon een NORDLI bij. Bovenop de kast komen natuurlijk je platenspeler en boxen.

Bieden deze interieurideeën om zelf te maken nog steeds niet genoeg ruimte? Misschien heb je wel gewoon te veel spullen! Heb je er wel eens over nagedacht om je huis te ontspullen? Want als je minder spullen hebt, hoef je natuurlijk ook minder op te ruimen.

Haal meer uit je woning met een virtuele berging

Ontspullen past helemaal in een moderne levensstijl. We komen er steeds meer achter dat spullen niet gelukkig maken. Waarom zou je leefruimte opofferen voor spullen die je (bijna) nooit nodig hebt? Daar kun je toch zeker wel wat leukers mee bedenken. Zoals een inloopkast of biljarttafel.

Voor al die spullen die je maar één keer per jaar nodig hebt, zijn wij er. De virtuele berging, zodat je de kamer waar nu je wintersportspullen of kunstkerstboom staan voor iets leukers kunt gebruiken. Op jullie ronde kunnen jij en je IKEA-proof geliefde vast iets vinden dat je daar graag neer zou zetten.

Over de autheur: Tim Lommerse

Tim studeerde Nederlandse en specialiseerde zich tijdens zijn master in fantasy literatuur. Nu werkt hij als content manager voor Inbox Storage, en freelance voor DigiBach en WorldBuildingNL. Ooit hoopt hij door te breken met zijn magisch realistische romans.