Je bent hier: Advies | Inpakken | Koelkast verhuizen

Wanneer je geen inbouw koelkast hebt, zal het een vrij logische keuze zijn om je koelkast mee te verhuizen wanneer je een nieuwe woning gaat betrekken. Een beetje koelkast kost al gauw een paar honderd euro en je wilt er dan ook zorgvuldig mee omgaan. Ben je nu geneigd om met wat vrienden de koelkast, hup de verhuiswagen in te schuiven? Wacht daar nog heel even mee en lees eerst dit artikel.

Want: een koelkast verhuizen, hoe pak je dat aan? Je wilt natuurlijk wel dat hij straks weer heel in je volgende keuken aankomt. Niets zo vervelend als er na de verhuizing achter komen dat de koelkast het niet heeft overleeft, en je na je eerste avontuur in de nieuwe buurtsuper geen plek hebt om je pak melk koud te zetten. Via online aanbieders heb je weliswaar zo een nieuwe in huis, maar toch: beter voorkomen dan genezen toch? Je kunt je geld wel beter gebruiken na zo’n dure verhuizing. Voor je inrichting bijvoorbeeld…

Voor de verhuizing: vriezer ontdooien en koelkast schoonmaken

Zit er een vriesvak in je koelkast? Zet die dan de avond voor de verhuizing alvast uit zodat hij de tijd heeft om te ontdooien. Sommige vriezers hebben een klepje voor de afvoer van vrieswater. Heeft jouw apparaat dat nou niet? Leg dan voldoende handdoeken in en rond de vriezer en/of koelkast. Anders laat je een onaangename verrassing achter voor degene die jou opvolgt in je oude woning.

Had je – net als ik bij mijn laatste verhuizing – je vriesvak al een tijdje niet ontdooit? Dan kan het een goed idee zijn om na een half uurtje even de grootste stukken ijs weg te halen (wel met beleid! Als het ijs nog te stevig vast zit, probeer het dan over een half uur nog eens) en in de gootsteen te gooien. Dan hebben die handdoeken het ook een stuk eenvoudiger. Duurt het je allemaal te lang? Een pan met kokend water in het vriesvak laat het allemaal wat sneller gaan. Gewoon erin zetten, niet erin leeggieten, dan wordt het namelijk alsnog een natte kliederboel.

Als al het ijs eruit is, maak je de koelkast en het vriesvak goed schoon. Laat na schoonmaak de deur van de (uitgeschakelde) koelkast en het vriesvak openstaan zodat ze door kunnen luchten. Daarmee voorkom je nare geurtjes in je nieuwe keuken als je de koelkast straks weer aan zet.

Tutorial voor het inpakken van kasten: ook handig voor je koelkast

Vriezer en koelkast verhuizen: niet liggend vervoeren!

Bij het verhuizen van de koelkast zelf zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Allereerst is het natuurlijk belangrijk het geheel goed te verpakken. Zet lades, plankjes en glas vast met wat tape om te voorkomen dat ze tijdens het tillen gaan schuiven of openklappen. Hier vind je onze tutorial voor inpakken van een kast, waarin we laten zien hoe je met wat verhuisdekens of oude doeken en cellofaan een prachtig beschermd pakketje van je kast maakt.

Houd er tijdens het transport rekening mee dat je koelkast vol zit met koelmiddel. Als dit teveel heen en weer wordt geschud, gaat het schuimen en dat wil je voorkomen. Vervoer de koelkast daarom zoveel mogelijk rechtop. Moet er echt gekanteld of gedraaid worden, doe dit dan rustig. Net zoals je een fles frisdrank zou draaien of tillen.

Vaak is een koelkast een groot en log object. Een steekkarretje of hondje is dan ook geen overbodige luxe. Je hebt ook speciale draagbanden. Dat ziet er een beetje gek uit, maar je lacht zelf het laatst en het hardst wanneer het je koelkast heelhuids in je nieuwe woning laat arriveren!

Niet te snel de koelkast aanzetten na transport

Daar sta je met je koelkast in je nieuwe huis, snel de stekker er in zodat het drinken voor de harde werkers koud gezet kan worden. Doe je dit, dan kun je letterlijk van een koude kermis thuiskomen.

Net zoals je goudvissen niet ondoordacht in een nieuwe kom plonst, moet je ook je koelkast de tijd gunnen om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Niet dat hij nou zoveel moeite heeft zich aan te passen, maar al die vloeistoffen in het binnenste van de koelkast hebben even tijd nodig om weer terug te zakken waar ze horen. Schakel je de koelkast te vroeg weer in, dan kan het zijn dat je hem na al je voorzichtigheid alsnog beschadigd.

Om alle vloeistof weer te laten zakken, doe je er goed aan om minstens 24 uren na een koelkast verhuizen, te wachten voordat je de koelkast weer gaat aansluiten. Bij sommige merken kun je bij vervoer rechtop het toestel toch direct weer inschakelen. raadpleeg hiervoor de handleiding of informeer bij de fabrikant om er zeker van te zijn. Heb je de koelkast op de nieuwe locatie neergezet, let er dan weer even goed op dat deze stevig en waterpas staat.

Een verhuisbedrijf

Verhuizen is een hele klus en soms ontlast het je enorm wanneer je het verhuiswerk overdraagt aan de professionele verhuizers. Ga niet met het eerste het beste bedrijf in zee, maar vraag eerst bij verschillende partijen een offerte op. Een koelkast verhuizen of voor een professioneel verhuisbedrijf in ieder geval een peulenschil.