Je bent hier: Advies | Verbouwen | Dakkapel

Voordelen dakkapel: ruimte voor wat jij belangrijk vindt

Maar liefst 11 procent van de Nederlanders vindt het eigen huis te klein. Ben jij één van hen, dan kan je twee dingen doen: verhuizen of je huidige woning vergroten. Je huis vergroten kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een dakkapel. En de extra ruimte is niet het enige voordeel van de dakkapel!

Een dakkapel geeft je meer ruimte in huis. Bijvoorbeeld voor een thuiskantoor

Ik weet niet hoe het bij jou thuis is, maar mijn zolder was eigenlijk altijd een beetje – oneerbiedig gezegd – het rommelhok. Inmiddels heb ik een dakkapel én dus een heel fancy thuiskantoor. Waar eerst vreselijke vloerbedekking lag en foto-albums stof lagen te happen, daar wilde ik toch eigenlijk wel een extra leefruimte van maken. Alle dingen die ik toch al niet gebruikte (daarom lagen ze op zolder) eruit en een bureau, iMac en mooie kasten erin. Easy as that!

Voordelen van een dakkapel

Het voordeel van een dakkapel is natuurlijk dat je meer ruimte hebt. Maar daar houdt het niet bij op. Zo’n dakkapel heeft prima bij-effecten. Een lekker uitzicht is er daar ook één van! Ik droomde er altijd van een brede vensterbank te maken, waar ik met kussens en een goed boek op kon zitten. Ondergaande zon erbij en ik ben in de zevende hemel.

Meer ruimte

Op sommige zolders kan je niet eens rechtop staan. Een dakkapel is je antwoord. Even opruimen, nieuwe meubels of je oude bank erin en je bent good to go.

Meer licht

Een dakkapel zorgt voor een bak meer licht in huis. Licht maakt een mens productiever en positiever. Daarnaast lijkt een lichte ruimte veel groter. En last but not least: die ramen kunnen ook nog eens open. Maximaal genieten met het zonnetje en frisse lucht.

Meer waarde

Je huis is meteen meer waard als je een dakkapel laat plaatsen. Je hebt meer ruimte en de indeling van de ruimte is ook direct een stuk efficiënter. Alle ruimte in huis kan je nu als leefruimte beschouwen. Ideaal!

Mogelijkheden van een dakkapel

De mogelijkheden van een dakkapel zijn eindeloos. Qua materiaal kan je kiezen uit hout en kunststof. Je kan je dakkapel helemaal op maat laten bouwen, ter plekke, of in een fabriek.

Vergunning? Meestal niet nodig!

Dus, je bent enthousiast over het laten plaatsen en het hebben van een dakkapel en ineens vraag je je af hoe het zit met een vergunning. Logisch wel! Als je een dakkapel laat plaatsen met een schuine kap (een pannendak of een verhoogde nok), dan he je een omgevingsvergunning nodig. Maar er zijn ook enorm veel mogelijkheden om zonder vergunning te een dakkapel te laten plaatsen.

Plaats je dakkapel zonder vergunning

Je kan in veel gevallen je dakkapel laten plaatse zonder vergunning. Dat scheelt weer. Als je je houdt aan deze voorwaarden, hoef je geen vergunning aan te vragen voor je dakkapel:

  • het zijdakvlak mag niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijn
  • de dakkapel is vanaf de voet gemeten niet hoger dan 1.75 meter
  • de onderkant van de dakkapel ligt meer dan een halve maar minder dan een hele meter boven de dakvoet (dit is het laagste punt van een schuin dak)
  • de de bovenkant van de dakkapel ligt meer dan een halve meter onder de nok (het hoogste punt van een schuin dak)

De woning mag geen tijdelijke woning, vakantiehuisje of monument zijn of vallen onder beschermd stadsgezicht. Twijfel je toch nog of je een vergunning nodig hebt? Bespreek dit dan altijd van tevoren met de specialist die de dakkapel komt plaatsen. Hij of zij heeft het verlossende antwoord voor je.

Offertes vergelijken voor een dakkapel?

Wil jij wel eens meer weten over een dakkapel en wat de dakkapel naar jouw wensen kost? Via Solvari vergelijk je gratis en vrijblijvend offertes voor dakkapellen vergelijken. Specialisten helpen je graag aan passend advies, prijsoverzichten op maat en de dakkapel die voldoet aan jouw wensen.

Het financieren van de dakkapel

Wanneer je eenmaal de scherpste offerte hebt weten te vinden, moet je natuurlijk nog wel zorgen dat je die ook kunt betalen. Misschien heb je een appeltje-voor-verbouwingen. Is jouw fruitmand wat leger? Dan heb je twee opties: wachten met het bouwen van de dakkapel, of een lening afsluiten. Ga je voor de laatste optie? Zorg dan dat je net zo goed geïnformeerd bent als bij die offerte: ook leningen moet je vooraf goed vergelijken om de beste optie te vinden. Dat doe je bijvoorbeeld op een vergelijkingssite als Geld.nl. Want als je niet teveel betaalt, dan wordt die dakkapel natuurlijk nóg leuker.