Garage make over: maak er een functionele ruimte van!

Hoera, je bent trotse eigenaar van….. een enorme garage vol rommel! Ja, dat was sarcasme. Handig, zo’n ruimte waar je zo al je afdankertjes in kunt proppen om vervolgens te vergeten dat je het hebt. Toch is het zonde, want je kunt veel meer met een garage dan je auto er in parkeren of het vol stoppen met spullen die je nooit meer gebruikt of nooit meer terug kunt vinden. Het is tijd voor een garage make over!

Een functionele bergingsruimte

Laten we vooropstellen dat het geen enkel probleem is om je garage als opslag te gebruiken. Het is jouw huis en jij bepaalt. Maar maak er dan in ieder geval een opslagruimte van waar je wat mee kunt. Berg je spullen netjes op in bakken en/of kasten en vermeld wat waar in zit en eventueel voor welke ruimte het bedoeld is (keuken, slaapkamer, etc.). Als je het een beetje slim aanpakt, hoeft het een het ander niet uit te sluiten. Een net ingerichte garage kan naast opslag ook voor andere doeleinden gebruikt worden.

Garage make over 1: Echte mannen hebben een mancave

Een garage make over is een goede reden om je partner van het nut van een mancave te overtuigen. De mancave is een ruimte vol mannelijkheden en vooral verboden voor vrouwen. Een plaats waar jij en je vrienden ongestoord bier kunnen drinken, pizza kunnen eten, gamen, over vrouwen praten en elkaar de loef af kunnen steken op de biljart- of tafelvoetbaltafel. En als er dan toch niets met die garage gedaan wordt, maak er dan tijdens die garage make over een woeste mancave van, compleet met bar.

Heb je inspiratie nodig om hem in te richten? Buzzfeed verzamelde een lijst met 32 echte man cave items.

garage make over tip 1: maak er een mancave van!

Garage make over 2: Geen excuses meer om niet naar de sportschool te gaan

Moe, geen tijd, auto kapot: er is altijd wel een excuus te bedenken waarom jij je niet naar de sportschool kunt slepen. Wil je het roer omgooien en de weg naar een fit lijf zonder obstakels betreden, dan ga je bij je garage make over voor een home gym. Bekleed de muren met isolatie materiaal zodat het niet te koel is in de winter. Leg wat rubberen matten op de grond zodat je ongestoord met gewichten kunt gooien. Nu is het tijd om wat fitnesstoestellen en/of gewichten aan te schaffen. Bedenk goed waar je het meeste gebruik van maakt, want je gaat nu natuurlijk niet de garage volstoppen met spullen waar je geen gebruik van maakt. Met een halterbankje en wat losse gewichten kom je al een heel eind.

Garage make over tip 2: je eigen home gym

Garage make over 3: thuis werken

Het is ideaal om de mogelijkheid te hebben om thuis te werken. Doe je dit in de woonkamer met de rest van het gezin om je heen, dan kan dit enorm afleiden. Je werkt veel minder efficiënt en mogelijk komt het ook de kwaliteit van het werk niet ten goede. Een garage make over is dan ook een uitstekend moment om de garage om te toveren tot een kantoortje aan huis. Allereerst is het belangrijk dat je comfortabel kunt werken. Isoleer muren en breng een cv-installatie aan. Een leuk kleurtje of behang op de muur kleed het geheel net wat gezelliger af. Uiteraard doe je ook vloerbedekking in de vorm van laminaat o.i.d. op de vloer. Eventueel een kleed voor warme voeten. Een bureau en een comfortabele stoel is een must. Vul de rest aan met kantoorartikelen waar je veel gebruik van maakt en accessoires om het geheel op te fleuren. Je maakt het zo duur en uitgebreid als je zelf wilt.

garage-make-over-thuiskantoor

Ruimte voor je spullen

We vonden het maar zonde dat de ruimtes waar je zoveel meer mee kunt doen, vol staan met spullen die je eigenlijk nooit gebruikt. Steeds meer mensen huren daarom externe opslagruimte, zodat ze de dure vierkante meters van hun woning kunnen gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: om te leven. Toch is ook zo'n box bepaald niet ideaal: ze liggen vaak op bedrijventerreinen aan de rand van de stad. James Worthy van het Parool komt er niet voor niet liever niet. En als je er dan komt, ben je vaak het overzicht volledig kwijt. Zo blijven er veel spullen staan en betaal je al snel voor ruimte die je eigenlijk niet meer nodig hebt.

Daarom ontwikkelden wij opslagruimte via de app, als een soort virtuele verlenging van je woning. Jij geeft aan welke spullen je wilt opslaan, wij halen ze op en zetten ze in jouw persoonlijke app-omgeving. Zo heb je altijd digitaal overzicht. En heb je iets weer nodig? Dan komen we het gewoon weer brengen. Daarom: een virtueel alternatief  voor je garage, zodat jij die op een andere manier kunt gebruiken!

Bouw een carport!

Nog een goed idee om meer ruimte in je garage te scheppen: maak een carport vòòr je garage om je auto onder te zetten. Zo kun je in de garage wat anders doen en heb je alsnog een plekje waar je auto droog staat.

Op welke plaats ga je de carport bouwen?

De goedkoopste manier is om de carport met een zijde aan het huis te bouwen. Hierdoor heb je direct al een zijde van je carport dicht waardoor je op dat gebied al kosten bespaart.

Welk model carport wil je bouwen?

Veel mensen vinden een carport met een puntdak mooier, toch wordt er vaker gekozen voor een carport met een plat dak. Een plat dak is een logische keuze, niet alleen omdat een carport bouwen met een plat dak makkelijker is, het is ook veel goedkoper. Bij een puntdak heb je nu eenmaal meer materiaal nodig. Een puntdak heeft dan weer als voordeel dat je er een klein opbergzoldertje in kunt maken.

Is er een vergunning nodig?

Bepaal eerst voor jezelf of je een vergunning nodig hebt en maak een overzicht van de benodigde materialen, zoals betonpoeren, houten palen, stevige dwarsbalken. Op basis van de gemaakte tekeningen kun je nakijken of je een vergunning dient aan te vragen.

Een bouwtekening en starten met bouwen

Maak een gedetailleerde tekening met de maten van je carport. Hierdoor hoef je niet tijdens de bouw nog maten op te nemen. Kies je voor een plat dak dan dien je het dak een beetje naar de zijkant af te laten lopen, waarbij het hoogste punt van het dak tegen het huis aan zit.

 

Over de autheur: Alie Loeff