Donkere woonkamer lichter maken: 6 simpele tips 

Een appartement op de hoek of een appartement met een hoek kan nogal een verschil maken. Als je keuken in een hoek is weggemoffeld kan het daar zo schemerig zijn dat je kaneel uit je keukenkastje pakt in plaats van de Italiaanse kruiden voor je bolognese saus. Of je gooit een handvol suiker in plaats van zout over je krieltjes. Puur hypothetische situaties uiteraard. Hoe dan ook... Een donkere woonkamer lichter maken hoeft niet moeilijk te zijn. En dan hebben we het nog niet eens over een extra lamp of kaars aansteken!

Lijkt jouw appartement nou ook op een van de vreemd gevormde tetrisstukjes die je krijgt terwijl je wacht op die lange rechte? Of heb je alleen maar een paar "authentieke", "rustieke" raampjes die een stukje van je woning verlichten wanneer ze tijdens bepaalde tijden van het jaar in precies de juiste lijn met de zon staan? Dan kunnen deze tips je helpen je woning wat meer in het zonnetje te zetten.

Let the sunshine in

Laat die zonnestralen naar binnen, letterlijk. Zet grote meubelstukken ver weg van het raam en vervang een grote kast door zwevende wandplanken waar nog licht tussendoor komt . Zorg dat de planten op je vensterbank klein en dun zijn, zodat ze nog zoveel mogelijk licht doorlaten.

Uiteindelijk wil je zo min mogelijk schaduwen in je toch al onderbelichte appartement. Als je een flinke schaduw achter een stoel ziet verschijnen kun je hem waarschijnlijk beter ergens anders neerzetten. Of je neemt stoelen die van zichzelf al niet erg aanwezig zijn.

Donkere woonkamer lichter maken met zonlicht

Verder is het ook niet onbelangrijk om gewoon een opgeruimd huis te hebben, zeker in krappe appartementen in Amsterdam of Rotterdam. Probeer bijvoorbeeld deze ruimtebesparende tips uit sitcoms eens, daar weten ze ook wel raad met kleine ruimtes.

Een ideale manier om meer licht naar binnen te laten, is het plaatsen van een lichtstraat. Bij Luxlight heeft jarenlange ervaring bij het maken van lichtstraten op maat. Laat je eens bij hen informeren of het bij jouw woning past!

Maak je huis lichter met een lichtstraat

Mirror, mirror on the wall, wie heeft de lichtste woonkamer van... eh... all?

Ja, spiegels! Naast dat ze ruimtes groter laten lijken, reflecteren ze ook nog licht door je woning. Twee vliegen in één klap dus. Je hoeft niet van je hele appartement een spiegeldoolhof te maken, maar een strategisch geplaatste spiegel hier en daar, of wat reflecterende decoratie, kan toch wat extra licht brengen in onderbelichte ruimtes.

Om het meeste te halen uit je spiegelende oppervlakken kun je ze het beste naar het oosten of westen richten, dan vangen ze zeker de helft van de dag licht.

Maak gewoon je ramen schoon

Zo simpel kan het zijn. Houd je ramen schoon door ze minstens eens per maand te wassen. De binnenkant van je ramen bedoelen we dan wel, voor de buitenkant zal het vaak toch veiliger zijn een glazenwasser in te huren.  Zo wordt er geen licht van buiten tegengehouden doordat er vuil op je ramen zit.

Donkere woonkamer lichter maken en walking on sunshine

Gebruik lichte kleuren in je woning. Meubels en muren verspreiden meer licht door je appartement als ze een lichte kleur hebben, terwijl donkere kleuren juist weer licht absorberen. Let vooral op je vloer, die vangt in veel woningen het meeste licht, dus kan ook het meeste weerkaatsen. Je zou voor een volledig witte vloer kunnen gaan, maar dat is niet aan iedereen besteed. Je kan ook gewoon een lichtgekleurd tapijt in je woonkamer leggen, dat is nog een stuk goedkoper ook.

Lichte kleuren woonkamer

Lampen maken je donkere woonkamer pas echt lichter

Soms red je het toch niet met alleen maar zonlicht (bovendien wordt het op een gegeven moment toch echt avond) en dan wordt het tijd om de natuur een handje te helpen. Dus investeer in een paar mooie lampen. Je kan ook een aantal kaarsen neerzetten als je je appartement 's avonds nog wat sfeervoller wil maken. Je hebt vast al een paar lampen aan je plafond hangen, maar denk ook aan tafellampen en staande lampen om licht door alle ruimtes te verspreiden.

Dat doet de deur dicht

Deze laatste tip vraagt iets meer kluskunsten dan de rest, maar het resultaat mag er wezen. Als je veel deuren in je appartement hebt, dan is het misschien een idee om er een paar weg te halen of te vervangen door schuifdeuren. Schuifdeuren nemen minder ruimte in en hebben een veel kleinere schaduw dan normale deuren wanneer je ze open en dicht doet.

Doordat het licht nu ongestoorder door je woning vloeit hebben alle andere tips ook meer effect. Aangezien het wel flink wat werk kan zijn is het misschien wel handig om van tevoren te bedenken hoe lang je nog op je huidige adres blijft wonen.

Ook interessant: tips om een kleine ruimte in te richten

Misschien zijn er wel gewoon teveel grote spullen die een goede doorstroming van het licht in je appartement in de weg staan. Als de kunstkerstboom nog altijd dat ene raam blokkeert waar je het nu net van moet hebben, laat hem dan ophalen en bewaren in een flexibele opslagruimte.

Over de autheur: Hans Klijn