Consuminderen: 8 tips voor zelfs de grootste shopaholic!

Consuminderen is een trend van de laatste tijd. Opruimen, minimalisme en ontspullen zijn hot. Toch gaat de geschiedenis van deze tegenpool van de koopmaatschappij al een stuk verder terug.

In 1992 werd de vrijdag na Thanksgiving gedoopt tot “Buy Nothing Day”, ter promotie van consuminderen. Als tegenhanger van het beroemde en beruchte “Black Friday” op dezelfde dag, waar koopjesjagers met elkaar op de vuist gaan voor de beste aanbiedingen. Twee thema’s die elkaar volledig tegenspreken, maar wie de beelden van een Black Friday koopjesoorlog heeft gezien, snapt waarschijnlijk waar het idee achter Buy Nothing Day vandaan komt.

Wij leven in een consumptiemaatschappij. We kopen er op los, zonder dat we ons er echt bewust van zijn. De initiatiefnemers achter Buy Nothing Day willen dat bewustzijn in ons consumentisme terugbrengen en ons uitdagen minder te kopen. Van consumeren naar consuminderen: net als bij een dieet is het vooral belangrijk je bewust te zijn van je gewoontes om deze te kunnen verbeteren.

Is consuminderen nou net één van de goede voornemens op jouw lijstje voor het nieuwe jaar? Lees dan hieronder onze tips voor minder kopen en bewuster shoppen!

Consuminderen gaat de strijd aan met uitverkopen

Hoe Buy Nothing Day mensen aanzet minder te kopen

Buy Nothing Day werd in september 1992 uitgeroepen door Canadees kunstenaar Ted Dave. Het wordt gevierd op de vrijdag na het Amerikaanse Thanksgiving: de dag die nu ook berucht staat om Black Friday. Voor iedereen die ooit gezien heeft wat er allemaal gebeurt tijdens de verkoop van Black Friday, begrijpt maar al te goed waarom het de hoogste tijd is om een stap terug te doen. Kort nadat Buy Nothing Day was ingevoerd, voerden grote landen al campagnes tegen het koopgeweld. De dag staat niet alleen in teken over het veranderen van je gewoonten voor één dag, maar ook over het starten van een duurzame levensstijl, toewijding om minder te consumeren en minder afval te produceren.

Waarom consuminderen?

Allereerst bespaar je een heleboel tijd door minder spullen te kopen. Je houdt meer tijd over voor andere dingen die het leven de moeite waard maken. Gebruik de tijd die je bespaart bijvoorbeeld voor een yogales tegen de stress. Daarnaast word je – door je pinpas vaker in je portemonnee te laten zitten – ook nog eens een stuk vrolijker wanneer je aan het einde van de maand naar je bankrekening kijkt. Katsjing!

Consuminderen levert ook een positieve bijdrage voor het milieu. De gigantische vervuiling die veroorzaakt wordt door de productie en het afval dat ontstaat wanneer producten worden afgedankt, zijn belastend voor het milieu.

8 tips die jou gaan helpen nooit meer te veel spullen te kopen

Allemaal leuk en aardig, maar hoe krijg je dat consuminderen voor elkaar in een wereld die draait op consumeren? Deze tips maken het je wat gemakkelijker om minder te kopen, door je bewust te maken van de valkuilen. Een klein beetje bewustzijn kan al een wereld van verschil maken.

Vermijd impulsaankopen

Wacht eerst een paar dagen voordat je over gaat tot aankoop. Het product zal echt niet weglopen. En zo wel, dan was het misschien wel gewoon niet voorbestemd dat jij de eigenaar werd! Wachten zorgt ervoor dat je er zekerder van bent dat je iets echt nodig hebt, en het vergroot je dankbaarheid voor het product.

Houd bij wat je bespaart

Elke keer dat je besluit om iets uiteindelijk niet te kopen, noteer je het bedrag dat je daarmee uitspaart. Aan het einde van de maand heb je een mooi overzicht van wat minder kopen jou heeft bespaard. Niet voor niets een beproefde techniek onder mensen die stoppen met roken: het besef hoeveel geld je jezelf bespaart door je gewoontes te veranderen, laat je veel bewuster met die gewoonte omgaan.

Consuminderen bespaart geld, dat motiveert

Koop spullen zoals je boodschappen doet

Dit wil zeggen dat je van te voren een lijstje maakt met wat je nodig hebt. Als je hier vooraf goed over hebt nagedacht, mag je niet afwijken van wat er op het lijstje staat.

Voorkom online verleiding

Zet dagelijkse nieuwsbrieven uit om niet in de verleiding te komen door al die geweldige aanbiedingen en kortingsacties van spullen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Leen of ruil

Spullen lenen of ruilen past helemaal bij de toekomst, waarin de deeleconomie steeds belangrijker wordt. Een platform als Peerby is er helemaal op gericht om de spullen die je maar een enkele keer nodig hebt, te lenen van iemand uit je omgeving, in plaats van het meteen zelf aan te moeten schaffen. Doodzonde om een dure klopboor te kopen als je er alleen een keer een fiets mee aan de muur moet hangen, nietwaar?

Leren repareren

In het tijdperk van YouTube en WikiHow is “dat heeft mijn vader me nooit geleerd” natuurlijk geen excuus meer om iets dat kapot gaat, niet zelf te repareren. Jaarlijks worden er bergen spullen weggegooid die nog prima een hele tijd mee hadden gekund met een klein beetje herstelwerk.

Koop milieuvriendelijk

Het beste is natuurlijk om zo lang mogelijk met je meubels te doen. Want, hoe minder vaak je een nieuwe bank koopt, hoe minder belastend voor het milieu.

Maar soms kan die bank die al jarenlang steeds met je mee verhuist, écht niet meer.

Tip! Als je dan toch op zoek gaat naar een nieuw meubelstuk, doe dat dan via het platform Furn. Dat is een zoekmachine voor meubels, waarmee automatisch voor ieder gekocht meubelstuk een boom wordt geplant. Zo wordt de impact van je aankoop weer een stukje kleiner.

Nee/Nee sticker op de brievenbus

Ook hiermee kom je minder in de verleiding doordat het pakketje schreeuwerige reclamefolders je voortaan bespaard blijft.

Bewaar je bankpas niet bij de computer

Of voor de RaboBank gebruikers onder ons: leg je randomreader op een plek ver van de plek waar je je online aankopen normaal gesproken verwerkt. Zo heb je altijd tenminste nog een tijdje om van gedachten te veranderen voordat je impulsief die supergave bananenpantoffels koopt.

Door te consuminderen en minder te kopen, leer je je oudere spullen meer waarderen. Minder kopen betekent meer dankbaarheid. Hoe je het ook zal ervaren, het blijft een uitdaging om een hele dag/week niets te kopen. Het belangrijkste is dat deze dag ervoor zorgt dat je nadenkt over waar je leven echt voor staat. De mooiste dingen zijn niet te koop. Probeer het uit!
Wat zijn jouw tips om te consuminderen?

Over de autheur: Hidde Zwama