Wat doet Nederland met spullen van de ex?

Tim Lommerse3 feb. 2019Geen categorie

Valentijnsdag is natuurlijk de dag van de liefde. Voor veel mensen is het ook een symbool van kapitalisme, omdat Valentijn vooral wordt gevierd met het kopen van cadeautjes voor je geliefde. Klassieke keuzes zijn chocolade, een bos bloemen of een etentje in een luxe restaurant.

Maar als de liefde niet voortduurt, wat gebeurt er dan met die spullen?

Bij Inbox houden we ons de hele dag bezig met het bewaren van spullen. Daarom zochten wij uit hoeveel Nederlanders eigenlijk nog spullen hebben van een relatie die op de klippen is gelopen.

Infographic_valentijnsdag

Voor 6% is het einde van de relatie niet het einde van een gedeeld Netflix account

Vrouwen bewaren iets vaker dingen van hun ex, met 45% versus 38% van de mannen. Vooral foto’s worden bewaard. Van de bewaarders geeft 81% aan die nog in bezit te hebben. Maar ook van cadeaus van de ex wordt met 74% niet snel afstand gedaan.

Ook geschreven of getikte herinneringen worden bewaard. Zo heeft 36% nog (liefdes-)brieven van de ex en staan bij 42% de sms’jes, appjes en mailtjes nog digitaal opgeslagen.

17% heeft nog kleren van een vorige liefde in huis. Ook dat zijn vaker vrouwen dan mannen, al ontloopt het elkaar met 20 versus 14 procent niet veel.

Mannen liften met 7% dan weer wél vaker, al dan niet stiekem, mee op digitale abonnementen – bijvoorbeeld Netflix –  van hun ex door hun wachtwoorden nog te gebruiken. Bij de vrouwen is dat 5%.

3% sluit het hoofdstuk met de ex af door ritueel vernietigen van diens spullen

Mensen die niet op de door een ex achtergelaten spullen zaten te wachten, namen daar op verschillende wijzen afscheid van. Zo geeft 18% aan deze spullen terug te hebben geven. 22% nam die moeite niet en gooide de spullen weg.

In 3% van de gevallen kan de ex fluiten naar de spullen, want die zijn verbrand of op een andere manier ritueel vernietigd. Opvallend is dat twee keer meer mannen dan vrouwen aangeven zich op deze manier van de spullen van de ex te hebben ontdaan.

Uit het oog, maar niet (definitief) uit het hart

Herinneringen bewaren is heel natuurlijk, maar liever word je natuurlijk niet dagelijks aan een ex herinnerd. Bovendien zullen nieuwe liefdes die memorabilia aan hun voorgangers ook niet altijd waarderen. Bij digitale foto’s, mailtjes en appjes is dat niet zo’n probleem. Die staan immers opgeslagen in de cloud. Daar wordt je er niet dagelijks mee geconfronteerd, maar je kunt er wel bij wanneer je weer eens in een nostalgische bui bent.

Maar die cadeaus, souvenirs, foto-albums en andere fysieke aandenken dan? Die kunnen worden opgeslagen met de online berging van Inbox SmartStorage. Via de app of website kan worden geregeld dat de spullen thuis worden opgehaald om veilig te worden opgeslagen en is er altijd overzicht van de opgeslagen spullen. En is er toch weer iets nodig? Dan wordt eenvoudig geregeld dat alle spullen – of alleen die doos met dat ene souvenir uit Mexico – weer thuis worden afgeleverd. Zo staan ze net als die appjes en mailtjes als het ware in de cloud.

Het onderzoek werd opgezet met Factsnapp onder 400 Nederlanders.