Studio appartement inrichten: tips voor meer ruimte in je woning

Tim Lommerse1 dec. 2016Inspiratie, Smart living

Als je thuiskomt na een lange dag hard werken, aan het einde van je Latijn door een zeurende baas, irritante collega’s en zweterige mensen in de metro kun je wel even tijd voor jezelf gebruiken. Zelfs als je huisgenoot je geliefde is. Misschien wel juist dan, want je wilt de in de loop van de dag opgebouwde irritatie toch zeker niet op hem/haar afreageren? Nou dan. Moet je een klein appartement inrichten? Wij struinden het web af naar de beste tips voor je kleine studio. Dus pak pen en papier en schrijf mee! Zo kun ook jij je studio appartement inrichten om meer ruimte over te houden.

Want het blijft een uitdaging om in die ene ruimte waar je woont, slaapt en eet een privé hoekje te creëren. Dan gaan we er even van uit dat een uurtje op de badkamer gaan zitten voor jou geen optie is. Heb je een bad? Dan is dat natuurlijk wel een prima idee. Heb je deze luxe niet? Dan zijn wij graag je redder in de nood. Check deze eenvoudige en goedkope tips voor je studio inrichting, waar je geen aannemer of design team voor nodig hebt.

Klein studio inrichten: tips vooraf

Een goed startpunt als je een kleine studio of appartement hebt in te richten, is een rondje Ikea. Daar vind je in de showroom meerdere voorbeeld appartementen. De oppervlakte van het appartement staat meestal ook aangegeven. Zo zie je direct of je staat te kijken naar inspiratie voor een appartement inrichting van 20m2, 25m2 of 30m2!

Ideaal dus wanneer je als student een kamer hebt in te richten. Want Ikea is ook nog eens erg budget bewust.

Studio appartement inrichten begint met een plan

Voordat je begint te denken over kamerschermen, prefab muurtjes of één van de ander suggesties moet je een goed idee hebben van de ruimte die je wilt creëren. Welke hoek wordt je slaapkamer, waar komt je zitgedeelte en waar zit je graag te eten?

Als je daar een eerste idee van hebt, begin dan alvast je meubels te ordenen op zowel de grootte als functie van de ruimte waar ze moeten komen. Dat helpt je bij het visualiseren. Vergeet hierin niet om ruimte te houden met toegangswegen. Dat klinkt logisch, maar je kijkt makkelijk over praktische dingen heen wanneer je alleen een schetsplan maakt. Heb je je meubels nog niet? Of wil je een nieuwe bank bestellen? Leg de maten dan uit met een krant zodat je een goed beeld hebt van de manier waarop deze in je interieur gaat passen.

Studio inrichten met Ikea: denk eens in hokjes met een KALLAX

Als je in een klein appartement woont moet je het optimale uit je ruimte halen, dus hoe meer meubels een dubbele functie hebben hoe beter. Gebruik bijvoorbeeld een kast die aan beide kanten open is – zoals de KALLAX van IKEA – haaks op één van je muren om leefgedeeltes van elkaar te scheiden en meteen extra kastruimte te scheppen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen zelf boekenplanken te maken, die je dan tot het plafond door kunt laten lopen om de maxima verdelingsillusie te bereiken.

Gordijnen zijn de perfecte dunne muren in je studio

Als dan inderdaad elke vierkante centimeter telt, kies dan gordijnen om verschillende gedeeltes van je appartement van elkaar af te schermen. Goed voor veel privacy, zonder dat het je veel ruimte kost. Heb je de ruimte nodig? Dan schuif je zo aan de kant en je bent weer supersocial.
Nadeel: gordijnen isoleren niet dus privé gesprekken voeren is hierbij niet echt een optie. Maar ervan uitgaande dat je voor elkaar geen geheimen hebt is er ook niemand waarvoor dit zou moeten.

Filmfanaat? Wat dacht je van een projectiescherm?

Als je klein woont ben je waarschijnlijk allang blij met apart eet-, slaap- relaxgedeelte. Je hebt er misschien nog niet eerder over nagedacht om hier een thuisbioscoop aan toe te voegen. Chris Nguyen van apartment therapy dacht daar anders over en monteerde een filmscherm aan de voet van zijn bed en creëerde een filmzaal in zijn studio appartement. Doordat het scherm nog steeds licht doorlaat houdt je je ruimte lekker licht en open terwijl hij toch je bed aan het zicht onttrekt.

Coördineer de kleuren van de kamerdelen van je studio appartement

Of je nu wel of geen fysieke kamerverdelers toevoegt, met een onderscheid op basis van kleur kom je gevoelsmatig al een heel eind. Je hoofd registreert dan al heel snel de opdeling die je voor ogen hebt. Daar kun je dus rekening mee houden bij het inrichten van je studio appartement.

Kies voor elk segment van je kamer een (subtiele) kleur en/of thema om het een psychologisch onderscheid te geven. Natuurlijk moet je daarbij het grotere geheel niet uit het oog verliezen, maar het zit hem in de details. In de bouwmarkt hebben ze duizend-en-één kleuren en kleurtinten. Ga hierheen en haal zoveel mogelijk kleurwaaiers in huis om de juiste kleur compositie te maken.

Klein wonen? Ga voor lichte, ruimtelijke kleuren

Ga voor hanglampen bij het inrichten van je appartement

Niets zo fijn als een goed verlicht appartement. Als je daar dan toch aan werkt, kun je net zo goed voor hanglampen gaan. Deze houden de vloer vrij en vormen meteen een optische verdeling. Als je de lampen slim en tactisch naast elkaar hangt creëren je snel een subtiele en praktische barrière tussen bijvoorbeeld je eet- en slaapgedeelte.

Check bijvoorbeeld de webshop van Biano voor een groot assortiment lampen, maar ook andere toffe meubels voor je appartement.

Koop een bar karretje voor je woonkamer inrichting

Meubels met twee functies zijn super handig in een kleine ruimte. Met een verrijdbare bar kun je je keuken afscheiden zonder hiervoor een aparte kamer te maken. Daarbij geeft het je meteen de beschikking over extra aanrecht, opslagruimte en opbergvakken. Kortom, top oplossing die niet duur hoeft te zijn. As seen in How I Met Your Mother. In onze Friends appartement blog vind je deze, en meer tips die ook in sitcoms voorbij komen.

Kun je ook meteen je studio appartement inrichten onder het genot van een drankje.

Maak een hangende kast

Totdat je de postcode loterij wint en een inloop kast kan maken die de volledige oppervlakte van je huidige appartement beslaat zul je het nu met minder moeten doen. Je seizoen kleding kun je opslaan in een opslagruimte. Zonder al te veel klimaatveranderingen gaan we er namelijk vanuit dat je in december geen korte broek nodig hebt en in augustus geen sjaal. Dit geeft je direct de lucht die je nodig hebt om de kleding die je nu wel draagt goed weg te hangen. Een hangende kast biedt je een schat aan ruimte, is een natuurlijke grens in je kamer, houd de vloer vrij waarmee je optische ruimte creëert en het geeft je appartement een stijlvolle touch.

Opbergruimte met een handige hangkast

Zet je bank tegen je voeteneind

In mijn eigen studentenkamer was dit dé manier waarop ik mezelf het idee gaf toch een apart woon- en slaapgedeelte te hebben. Eenvoudig maar effectief. Doordat je met je rug naar het slaapgedeelte toe zit he je zelfs zonder een extra fysieke afscheiding de psychologische barrière al gecreëerd. Dit zal je ook helpen de drang te weerstaan om ‘s ochtends na je kop koffie weer terug in bed te kruipen.

Appartement inrichten met een hoogslaper

Een van de beste manieren om je slaapgedeelte van de rest van je appartement te scheiden, is door je bed van de vloer te tillen en er een hoogslaper. Dat niet alleen een vloerruimte; veel hoogslapers hebben ook ingebouwde extra bureau- of kastruimte of een eethoek waardoor je functies weer kunt combineren. Misschien dacht je dat je op je tiende voor het laatst via een ladder naar je bed toe moest maar er zijn tegenwoordig tal van hippe hoogslapers te vinden.

Is een hoogslaper niets voor jou? Haal dan alsnog meer uit je bed door er met kussens en een klein tafeltje een plek van te maken waar je ook gemakkelijk kunt relaxen zonder te liggen.

Haal meer uit je bed als je moet wonen op 25m2

Maak leefruimte van je berging of rommelkamer

Eigenlijk best gek: hoe klein een woning ook is, veel mensen hebben toch een kamer die ze helemaal gebruiken voor spullen die ze eigenlijk nooit gebruiken. Zonde, want wil je die ruimte niet veel liever gebruiken voor iets waar je dagelijks echt iets aan hebt? Maak van rommelruimte weer leefruimte, en sla je spullen op met SmartStorage: je eigen zolder op afstand.

Met een kleine verbouwing kun je zo vaak al meer leefruimte realiseren, zonder dat je daarvoor hoeft te verhuizen. Handig, als de grootte of het aantal kamers eigenlijk het enige nadeel van je huidige paleisje is. Als je verder over alles tevreden bent, zou het toch zonde zijn om die woning achter je te laten? Het geld dat je bespaart door niet te verhuizen, kun je dan natuurlijk in die verbouwing steken. Meestal ben je dan alsnog goedkoper uit. Wil je het in één keer goed aanpakken om je droomwoning te maken van waar je nu woont? Je kunt gemakkelijk een lening vergelijken op Rente.nl. Zo vind je eenvoudig de beste lening om van je huidige woning de plek te maken waar je oud wilt worden.

Ruim je studio regelmatig op

Hoe goed je plan ook is, hoe geweldig de geïmproviseerde kastmuren ook zijn en hoeveel je ook ophangt in plaats van neerzet: het maakt allemaal niet veel uit als je gewoon te veel spullen hebt. Een goede laatste tip is daarom zorgen dat je überhaupt minder op te ruimen hebt.

Jassen, tassen, boeken, schoenendozen met oude foto’s: ga er eens kritisch doorheen en wees streng voor jezelf. Houd de dingen die je nodig hebt en/of waar je blij van wordt, breng de spullen waar dat niet voor geldt maar die je toch niet weg wilt doen onder in een opslagruimte en recycle, doneer of verkoop de rest. Zo ontspul jij je leven en kom je dichter bij een minimalistische levensstijl. Bijkomend voordeel: rust in je huis betekent rust in je hoofd!

Het resultaat: een opgeruimd appartement met verschillende flexibele ruimtes gevuld met de spullen waar jij vrolijk van wordt.

Ideaal als je op kostbare vierkante meters in Amsterdam of Rotterdam woont. Heb je iets gehad aan onze tips of heb je toevoegingen die je graag wilt delen? We horen het graag van je in de comments. Vergeet ons niet te volgen voor een maandelijkse update van de beste tips voor meer ruimte en een opgeruimd leven.