Een smalle woonkamer inrichten

Tim Lommerse2018-01-15T15:41:08Inspiratie

Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden en omdat je je hart al verloren hebt aan dit pand, is het tijd om te gaan voor een inrichting die bij je past. Je bent van plan om zeker de komende tijd hier te blijven wonen en misschien wel te settelen. Het is belangrijk dat je je huis je eigen thuis maakt, een plaats met een eigen stijl welke een weerspiegeling van je persoonlijkheid en smaak is. Is het de unieke ligging waar je voor bent gevallen of het opvallende karakter? Wat de reden ook is, soms heb je dan toch te maken met iets minder praktische ruimtes, zoals een smalle woonkamer. Dit hoeft natuurlijk geen enkel probleem te zijn, als je maar weet hoe je het beste een smalle woonkamer inrichten kunt. Lees vooral verder voor enkele tips.

Een smalle woonkamer inrichten en het effect van kleuren

Bijna iedereen weet dat je een ruimtelijk effect creëert door te werken met lichte kleuren. De muren in kleine en smalle ruimtes wil je niet verven met donkere kleuren als je juist een ruimtelijk effect wil laten ontstaan. Bij een kleine ruimte die groter moet lijken, geldt het motto: hoe lichter de kleuren, hoe groter de ruimte lijkt. Kies dan bij voorkeur voor wit of lichte pastelkleuren. Hetzelfde geldt voor de vloer, ook hier kies je voor een lichte kleur.

Warmte in een smalle kamer

Een witte kleur zorgt dan wel voor een ruimtelijk effect, maar als je eerlijk bent, zorgt het niet voor een warm interieur. Wil je toch gebruik maken van meer kleur en daarbij wel een ruimtelijk effect creëren, dan kun je ervoor kiezen om een muur in een donkere kleur te verven. Er ontstaat op deze manier diepte in de woonkamer. Een smalle woonkamer inrichten en toch donkere kleuren gebruiken? Je kunt ook een muur donker maken waarbij je de hoek om schildert. Kies wel bij voorkeur om de smalste muren in de woonkamer donker te verven en houdt de lange muren lekker licht. Hierdoor ontstaat meer diepte. Wil je een design aanbrengen op de muur, kies dan voor horizontale lijnen in het behang of de verf die je gebruikt.

Het plaatsen van meubelen en het gebruik van accessoires

Een smalle woonkamer lijkt nog smaller als je meubelen in de lengte tegen de muur aan plaatst. Zet ze juist dwars op de muur of, nog beter, plaats ze los van de muur. Bij een smalle woonkamer inrichten kun je ook heel handig gebruik maken van accessoires. Heb je er voor gekozen om geen gebruik te maken van de eerder genoemde horizontale strepen op de muur, dan kun je alsnog gebruik maken van dit speelse effect in de accessoires in huis. Denk hierbij aan gordijnen, sierkussens en een vloerkleed. Het zijn niet alleen de strepen en lijnen op de accessoires waarmee je een meer ruimtelijk ogende kamer maakt, denk ook aan de schilderijen, spiegels en wandplanken die je ophangt. Door deze ook horizontaal op te hangen, trek je dit effect verder door in de inrichting.