Kleine woning: de beste tips om er harmonieus samen te wonen

Tim Lommerse2016-12-06T14:12:10Inspiratie, Smart living

Je hebt met je ouders samengewoond, je kamergenoot, een hele horde huisgenoten tijdens je studie. Daarna nog een tijdje op jezelf. Of misschien had je wel een Joey/Chandler soort van deal. (Van hoe het Friends appartement is ingericht kun je overigens een hoop leren). Maar de beste om mee samen te wonen is toch je geliefde. Toch blijven er ook dan nog genoeg uitdagingen over. Zeker als je samen een kleine woning gaat delen.

In het begin is het een droom: samenwonen in een klein appartement. Je slaapt in hetzelfde bed, kan elkaar heel de dag zien en deelt alles. Maar aan al het mooie komt een eind; zo ook aan deze ontdekkingsreis. Verder in de relatie ruil je je één-persoonsstudio mogelijk graag in voor een kasteel met eigen vleugel. Maar stel dat dat niet tot de mogelijkheden behoort; dan is het goed om te weten hoe je zelfs in een kleine ruimte plek voor jezelf kunt creëren. Zodat het voor altijd leuk blijft om met elkaar samen te wonen.

Lees deze tips, doe er je voordeel mee en woon happily ever after met je prins(es) op het witte paard. Zo blijft het ook in een kleine woning een sprookje!

Ruim op

Toegegeven, dit is een beetje een open deur, maar een belangrijk beginpunt is het terugbrengen van de hoeveelheid spullen die je überhaupt in jullie paleis(je) kwijt moet. Ga eens goed na wat je echt nodig hebt en waar je best zonder kunt. Kortom: doe mee aan de nieuwe trend, en ga ontspullen!

Heb je bijvoorbeeld echt nog steeds dat grote bureau nodig, dat je sinds je ouderlijk huis achter je aan hebt gesleept? Tijdens je studietijd kwam die misschien nog goed van pas voor potjes beerpong en als centrum van gecontroleerde chaos in de dagen voor je tentamens, maar nu werk je misschien meer op kantoor dan thuis. Dan heb je thuis veel meer aan een kleiner bureau waar je laptop op past.

Daarnaast zal je nu echt niet twee keer zoveel eiwitshakes gaan maken. Dus van die twee blenders kan er echt wel een richting een goed doel, jonger broertje of desnoods de gemeentestort. Dit geldt natuurlijk voor heel veel dingen, zoals jullie boekenverzameling. Zelfs zonder dubbele exemplaren kun je daar met onze tips voor het opruimen van je boekenkast nog wat ruimte in winnen.

Taakverdeling huishouden

Het zal een onderwerp zijn dat je liever uit de weg gaat, maar om de lieve vrede te bewaren is het belangrijk om het te hebben over het huishouden. We weten het, net zo spannend als gesprekken over belasting of de ochtendspits. Maar helaas, een noodzakelijk kwaad als je jullie gezamenlijke habitat een opgeruimd en vreedzaam onderkomen wilt laten zijn.

Geniet eerst een paar dagen van de gelukzaligheid van je nieuwgevonden huiselijkheid met de liefde van je leven. Laat dit gezegende moment niet verpesten door huishoudelijk werk. Besteed er geen aandacht aan, die eerste paar dagen is dat heus nog niet nodig. Bespreek na een paar dagen tijdens het eten vragen als wie er kookt, wie afwast, hoe vaak gaat het afval naar buiten?

Routine heeft even nodig om in te slijten, maar als je het vanaf het begin goed managet zul je zien dat de overgang van vrijzinnige bachelor naar verantwoordelijk onderdeel van een geoliede duomachine heel soepel gaat. En je die opgeruimde woonkamer eigenlijk ook wel heel erg fijn vindt; al verkondigde je tegen je moeder altijd het tegenovergestelde.

Kook samen

Tenzij je elke avond wilt afhalen of bestellen, is koken waarschijnlijk de meest terugkerende taak. Dat is goedkoper, gezonder en vaak ook veel lekkerder. Goed, koken dus. Tijdens de bespreking van hierboven kun je natuurlijk ook gewoon beslissen dat koken iets is dat je samen doet. Dat maakt het bovenop al die andere voordelen ook nog eens gezellig en leuk. En er gaat niets boven daarna genieten van een samen bereide maaltijd.

Toen je nog alleen woonde bestonden je culinaire escapades misschien uit het in de oven schuiven van een pizza, maar kokkerellen wordt een heel stuk aangenamer met je partner aan je zijde.

Geef een kleine woning warming

Als je net bent gaan samenwonen is dat een prima excuus voor een feestje! Dus, geef een housewarming! Het is jullie huis, jullie plekje en er is niets zo heerlijk om dat met de andere belangrijke mensen in je leven te delen.

Bereid je voor om planten cadeau te krijgen. Koop alvast een gieter en maak ruimte in de vensterbank.

Maak van schoonmaken een bonding moment

Er wonen nu twee keer zoveel mensen in je huis dus ook twee keer zoveel troep. En dat is prima. Zolang je ook twee keer zo hard schoonmaakt. En verrassend genoeg is dat niet alleen een uitdaging, het kan ook verbazend leuk zijn!

Zet de speakers op vol volume, draai jullie favoriete muziek en zing uit volle borst mee in een poging boven de stofzuiger uit te komen. Vooral duetten doen het hier goed. Grease klinkt dan misschien vettig maar kan schoonmaken precies de juiste boost geven. Dikke kans ook overigens dat je met deze tactiek meteen je buren leert kennen, daar komt dan dat belang van een goede communicatie weer om de hoek kijken.

Samenwonen in een kleine woning? Maak een feestje van de schoonmaak

Houd de romantiek levend

Het lijkt zo voor de hand liggend, maar de praktijk leert dat het iets is waar snel de klad in komt wanneer je elkaar veel vaker gaat zien dan je gewend bent. Je wordt al snel steeds comfortabeler in elkaars gezelschap, maar comfort is een killer voor romantiek. Dus drukken we je op het hart: houd de romantiek in ere!

Een goede manier om dat te doen is om date avondjes te houden in je appartement. Dat je de deur niet meer uit hoeft om elkaar te zien wil namelijk niet zeggen dat je geen dates meer kunt hebben. Setje kaarsen, lekkere maaltijd, flesje wijn en een goede film. Eigenlijk ook al de perfecte date toen je nog niet samenwoonde, maar nu is bij elkaar in bed belanden gegarandeerd.

Samenwonen in een kleine woning, bewaar de romantiek

Trakteer jezelf op mooie meubels

Net als dat bureau moet die slaapbank die je al vanaf je eerste studiejaar met je meesleept ook maar eens de deur uit. Die kan namelijk echt niet meer. En wees niet zuinig met de vervanger: nu jullie samen een leven gaan beginnen kun je dat het beste doen met mooie meubels waar jullie allebei nog jarenlang van kunnen genieten.

We gaan er natuurlijk wel van uit dat jullie al eens samen naar IKEA zijn geweest en dat je dus weet dat jullie relatie het aan kan om samen een woning in te richten…

Respecteer elkaars ruimte

Zelfs al wonen jullie in een klein één-kamer studiootje, het is nog steeds mogelijk (en belangrijk!) om je eigen ruimte te hebben waarin je jezelf terug kunt trekken. Vervolgens is het belangrijk die ruimte van elkaar te respecteren. Als je partner zich terugtrekt met een kop thee en een boek, laat dat dan gebeuren. En als je zelf zin hebt in een wandeling of een bad, ga ervoor. Bespreek duidelijk dat je elkaar die mij-momentjes gunt.

In een relatie is het ontzettend belangrijk om “samen alleen te kunnen zijn”. Je hoeft niet altijd samen iets te ondernemen als je bij elkaar bent. Als je toch die druk voelt vanuit de tijd dat jullie nog apart leefden, bedenk dan dat je elkaar vanaf nu gegarandeerd elke dag ziet. Het is dus helemaal niet erg om af en toe geen aandacht voor elkaar te hebben.
Er is niks mis met wat tijd voor jezelf nemen of een plekje te zoeken waar je jezelf terug kunt trekken.

Wil je tijdelijk wat spullen kwijt, zodat jullie samen de ruimte hebben om rustig je intrek in de nieuwe woning te nemen? Maak dan een afspraak met Inbox Storage en wij komen je spullen halen waar je wilt. We bewaren ze tot jullie helemaal gesetteld zijn en dan brengen we ze wanneer je wilt weer bij je terug. Wil je meer tips voor slim opruimen of creatief omgaan met de ruimte in je huis? Schrijf je dan in voor onze mailing met maandelijks de beste tips van onze blog.