Rommel in huis? Dit zijn 4 redenen dat het steeds terugkomt

Tim Lommerse1 jun. 2018Ontspullen en opruimen

Ik vond het altijd grappig, dat we zoiets als een voorjaarsschoonmaak kennen. Dat er 1 moment is in het jaar waarop we naar ons huis kijken en denken: ‘tijd om op te ruimen’. Elk jaar weer gooien mensen in het hele land bergen spullen weg terwijl ze hun huis opruimen en schoonmaken.

Er zijn talloze redenen te noemen waarom we dit in de lente doen. Maar het lijkt vooral logisch dat je na zo’n grote schoonmaak je huis niet telkens weer grootschalig hoeft uit te ruimen. Want je organiseert je rommel in huis toch door de zin van de onzin te scheiden en orde aan te brengen in de chaos.

Dus hoe kan het dan dat we elk jaar weer helemaal opnieuw moeten beginnen, tussen rommel die geen enkel doel dient? Is het geen tijd geworden om komende lente te denken; hoe komt die rommel nu weer in mijn huis, in plaats van een nieuwe schoonmaak te beginnen?

Zo lang je niets veranderd aan de kern van het probleem blijft je huis verrommelen. Wil je je huis georganiseerd opruimen? Misschien helpen deze vier valkuilen je daarbij.

Rommel in huis? Dit is wat je fout doet

Je hebt geen zelfonderzoek gedaan waarom er sowieso rommel in huis is

Vraag je voordat je begint aan je huis en de rommel die erin ligt eens af waarom de losse spullen er sowieso zijn; heb jij ze daar neergelegd? Heb je ze cadeau gekregen? Zitten er spullen bij waar je in je dagelijks gebruik wat aan hebt? Word je er gelukkig van? Kun je zonder leven?

Om effect te sorteren in het voorkomen van rommel in huis, is het zinnig je deze vragen te stellen. Opruimen zal niet werken voor diegenen die niet nadenken over de redenen waarom spullen in hun leven komen en blijven. Ook helpt opruimen niet bij het verklaren van je emotionele band met bepaalde spullen.

Het huis opruimen en schoonmaken helpt dus om je huis tijdelijk op te knappen, doordat je spullen opruimt die duidelijk rommel zijn (afval, verlopen voedingsmiddelen bijv.). Maar het verandert natuurlijk niets aan je levensstijl en persoonlijke gewoontes. Spullen zijn onvermijdelijk aanwezig in je leven, maar jij kunt erover beslissen wat blijft en wat niet.

Je hebt geen rekening gehouden met je huisgenoten

Dit geldt voor ongeacht wie er bij je in huis woont. Opruimen is simpelweg het verwijderen van spullen die er niet zouden moeten zijn, dus verander je er de gewoonten van je vrouw, man, kinderen, moeder, vader of studiegenoot niet mee. Als je dingen in huis permanent wilt veranderen, dan moet je daar ook je huisgenoten bij betrekken. Ga met zijn allen rond de tafel zitten en bedenk een plan van aanpak, met daarin de veranderingen die je samen kunt maken om het grotere doel te behalen.

Vooral als je kinderen hebt kan dat tricky zijn. Je kunt overwegen om regels vast te stellen voor je kinderen, als het gaat om nieuwe spullen die in huis worden gehaald. Komt er nieuwe kleding of speelgoed in, dan gaat er ook oude uit.

Deze kleine daad van aanhoudend opruimen kan ook helpen om verantwoordelijkheid of liefdadigheid mee te geven.

Tip: stel geen doelen die onhaalbaar zijn. Het is lastig om je persoonlijke gewoontes te veranderen (zeker voor kinderen), dus het vereist veel tijd en doorzettingsvermogen om dit te bereiken. Nog los van de pijn en moeite die het kost om spullen weg te doen. Onthoud dingen stap voor stap te doen; verandering is mogelijk!

Ook interessant: tips plek voor jezelf met huisgenoten

Je bezittingen gven een onnauwkeurig  beeld van je financiële positie

We kopen allemaal weleens spullen omdat we een idee hebben dat ze veel waard zijn. Iedere dag geven mensen geld uit aan dingen als voedsel, spullen en diensten, die van groot belang zijn voor ons leven. Niemand zou geld uitgeven aan iets als hij ervan overtuigd is dat het niets waard is. De waarde die we toekennen aan een voorwerp in huis noemen we de economische waarde. Maar vaak kennen we aan voorwerpen meer waarde toe dan anderen zouden doen.

Vaak houden we vast aan spullen omdat we denken dat ze waarde hebben, maar zijn zij voor anderen niet meer dan afval. Houd dus niet eeuwig vast aan spullen omdat je denkt dat ze later weleens veel waard zouden kunnen worden.

Een goede manier om minder rommel in huis te hebben, is natuurlijk ook gewoon minder nieuwe dingen kopen 😉

Je gooit de echte rommel eigenlijk niet weg

Rommel is rommel, maar dat servies uit China dan, dat je nooit gebruikt hebt? Rommel. De extra kerstverlichting die je vader je heeft gegeven voor het geval de jouwe het leven laten? Rommel. De oude laptops uit je studietijd dan, die je bewaard hebt, maar die je nooit met een vinger hebt aangeraakt? Rommel.

Alles wat op dit moment niets betekent in je leven kun je eigenlijk rekenen tot de rommel. Iedereen kan rommel weggooien, maar het vereist een serieuze blik en toewijding om de echte rommel in huis te vinden.  

Het belangrijkste dat je voor georganiseerd opruimen moet onthouden is; wanhoop niet. Er kan orde worden geschept in de chaos. Grondig rommel opruimen in huis zal wat langer duren dan een paar dagen in de lente, maar met doorzettingsvermogen en de juiste begeleiding zul je er in slagen om eindelijk echt je huis op te ruimen – blijvend.