31 opslag en organisatie hacks voor een kleine keuken

Tim Lommerse2018-11-22T16:57:36Geen categorie, Ontspullen en opruimen

Soms moet je een beetje creatief met je woonruimte omgaan. Dat je bed ook als bank fungeert in je kleine studentenkamertje ligt misschien wel achter je. Maar ook in je appartement kan je met wat trucjes al snel ruimte winnen. In een kleine keuken kan het lastig worden om je inventaris aan keukengerei kwijt te kunnen.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alleen nog maar ovenpizza’s te eten. Ambieer je een gevarieerder eetpatroon dan het gemiddelde stripfiguur? Dan is een klein arsenaal aan potten en pannen toch wel handig. Je hebt geen kruidenrek met 1001 soorten nodig om iets aan deze tips voor de kleine keuken te hebben. En we gaan ook niet proberen om je de pannenset in elkaar te laten stouwen tot een 10-lagige matroesjka.

Je kleine keuken praktisch inrichten “op zijn huis tuin en keukens”

Hier zetten we een paar tips op een rijtje voor het praktisch inrichten van je kleine keuken met alledaagse dingen.

1: Tik je kruiden uit een Tic Tac doosje

Tic Tac doosjes zijn ideaal om je kruiden in te bewaren. Ze zijn rechthoekig dus makkelijk op te bergen, en ze hebben nog een handig doseertuutje ook.

Omdat het nog best lastig is om kruiden te herkennen aan geur of uiterlijk, is een labelmaker geen overbodige luxe. Zo voorkom je dat je chilipoeder in plaats van kaneel door je appeltaart mikt.

Ook handig: plak magneettape aan de doosjes zodat je ze aan je koelkastdeur kunt bewaren.

2: Van Pringlesbus tot spaghettihouder

Ben je ook een grootverbruiker van spaghetti? Pimp dan voor jezelf ook een Pringlesbus.

Zo weet je ze altijd te vinden en heb je geen zakken met kapotgeslagen pasta meer in je kast liggen. En zo’n  knutselkwartiertje is toch altijd leuk?

3: Zonder blikken en blozen je kookgerei vinden

Het kan zijn dat je nou even niet meer weet waar je nou je spatels, flesopeners, gardes en ander kookgerei moet laten. Door een paar blikken aan de muur te schroeven spaar je ruimte uit je lades en heb je de juiste spatel altijd snel bij de hand.

4: Of plak een pallet!

Is blik nou niet helemaal jouw ding of hou je gewoon meer van hout, probeer dan hetzelfde maar dan met een stuk pallet. Zo hoef je nooit meer aan je bezoek uit te leggen waar je je bestek bewaart.

5: De multifunctionele fruitmand

Je vraagt je ondertussen waarschijnlijk af “waar kan ik nog meer bakjes ophangen?”. Wat dacht je van een fruitmand onder één van je hoge keukenkastjes. Nu je fruit altijd op ooghoogte hangt vergeet jij nooit meer je dagelijkse vitamientjes!

6: Introducing “The Hangpot”

Spaar vooral je jampotten op, of koop nieuwe weckpotten. Als je de deksels aan de onderkant van een van je kastjes schroeft, hang je potten met kruiden, of daadwerkelijk jam, of wat je er ook in stopt zo onder je kastjes. Nu gebruik je echt elke centimeter van je kleine keuken.

Kleine keuken inspiratie

Deze tips richten zich vooral op handige spullen om te kopen om meer uit je kleine keuken te halen.

7: Grote snijplank voor over je gootsteen

Als je dan toch al een kleine keuken hebt is je eerste ingeving om ruimte te besparen misschien juist dingen zo klein mogelijk te kopen. Maar als je nou juist een lekker grote snijplank koopt kan je die over je gootsteen neerleggen (als je die dan niet nodig hebt natuurlijk) om je aanrecht groter te maken. Of je legt hem over een openstaande lade, wel even oppassen dat je niet te veel leunt en je la kapotmaakt.

8: Rek aan je plafond

Om geen vierkante centimeter onbenut te laten kan je ook nog een rek aan je plafond hangen om daar je pannen te hangen. Hang deze wel even boven een stuk aanrecht, een tafel of op een andere plek waar je het geen kopzorgen oplevert. We willen je kleine keuken natuurlijk niet nog kleiner maken!

9: Magnetische vaatdoekhouder

Er zijn niet veel dingen die je graag in je gootsteen zou bewaren, maar wat dacht je van je schoonmaakdoekjes? Met deze magnetische vaatdoekhouder zorg je ervoor dat je je doekjes altijd terug kan vinden op een vaste plek in plaats van “uh… ergens op het aanrecht”.

10: Een ophangbord

Heb je nou wel al heel enthousiast allemaal haakjes en bakjes hebt gekocht, maar kom je erachter dat je helemaal geen zin hebt om alles stuk voor stuk aan kastdeurtjes en muren te schroeven? Dan biedt een ophangbord misschien uitkomst. Zo hoef je alleen een groot bord vast te schroeven en kan je de rest er gewoon in hangen. En je kan het ook naar hartenlust reorganiseren als je gewoon even zin hebt om te puzzelen.

11: Magnetische messenplank

Voor als jij je nu ook opeens net zo bewust bent als ik van hoe leeg je muren eigenlijk zijn, kijk niet verder. Een magnetische messenplank kan je aan de muur hangen, in tegenstelling tot een messenblok. Heb je daar geen geld voor over? Je kunt hem ook nog eens eenvoudig zelf maken.

12: Verrijdbaar kastje

Soms heb je gewoon zo weinig ruimte in je kleine keuken dat een vaste kast gewoon niet past. In dat geval, zet een kleine kast op wieltjes. Zo kan je hem telkens ergens heen rollen waar die niet in de weg staat, net als in How I Met Your Mother.

13: Hangend afdruiprek

In je pittoreske keuken heb je waarschijnlijk ook een bijbehorend pittoresk aanrecht. Om te zorgen dat je niet elke keer je hele aanrecht leeg hoeft te ruimen als je even wil afwassen is een hangend afdruiprekje een goed idee.

Kleine keuken voorbeelden

In deze sectie zetten we wat voorbeelden van kleine keukens op een rijtje. Ter inspiratie voor bij jou thuis.

14: Handig handdoekenrek

Gebruik een handdoekrek aan de binnenkant van je kast om je pannendeksels op te hangen. Zo kan je de pannen zo efficiënt mogelijk kwijt en hou je de deksels ook georganiseerd.

Kleine keuken voorbeelden

15: Stapen met schriftenbakken

Heb je ook nog van die oude tijdschriftenbakken, maar geen tijdschriften meer om erin te doen? Misschien heb je ze al gevuld met hobbyspullen of telefoonkabels, maar mocht je er nog wat over hebben zijn ze in de keuken ook reuzehandig! Je kan er bijvoorbeeld mee stapelen in de koelkast zonder dat je elke keer een noodgedwongen potje Jenga moet spelen als je iets van onderop de stapel wil pakken.

16: Achter de plint

Een ruimte die bijna altijd onbenut blijft, dat stukje onder ja aanrecht achter de keukenplinten. Etenswaren of spullen die je vaak nodig hebt zijn misschien niet zo handig om hier te bewaren, maar je kan er bijvoorbeeld wel mooi dat pak keukenpapier kwijt, of die voordeelverpakking keukendoekjes van die keer dat ze in de aanbieding waren. Zo is je kleine keuken opeens toch ietsje groter geworden! Check punt 3 hier om hem in actie te zien.

17: Kookboekenstand

Eentje uit de categorie “dit is zo simpel hoe ben ik hier zelf niet op gekomen?” Een uitklapbaar plateautje voor je kookboek. Zo ligt je recept nooit in de weg op je aanrecht en hoef je ook niet de hele tijd heen en weer te lopen naar die ene tafel waar nog wel ruimte was.

Kleine keuken oplossing voor je kookboek Bron

18: Garage voor je keukenapparaten

Met een kleine keuken is de kans vrij klein dat je nog wel een garage bij je huis hebt. Nu kan je toch een beetje dat garagegevoel behalen met een garage voor je keukenapparaat, staafmixer, noem maar op. Zo weet je ze altijd te vinden zonder dat je ze altijd moet zien.

19: Uitrekkend rekje

Dit rekje staat het ene moment in je kast en het volgende moment hangt het op perfecte hoogte voor je neus om precies de juiste kruiden bij je gerecht te vinden.

20: Kruidenbalkon

Mocht je het vorige kruidenrekje nou een beetje te zakelijk vinden, wat dacht je dan van een kruidenbalkon? Zo mag je je kleine keuken pas echt pittoresk noemen. Of je grijpt de kans om tegen je vrienden te zeggen dat je nieuwe woning echt een heel schattig balkonnetje heeft.

Overige handige kleine keuken oplossingen

Speciaal voor alle tips die niet in een andere categorie pasten!

21: Schroef je deurtjes vol

Nou zeiden we al dat je met magneten van je koelkastdeur een kruidenrek kan maken, maar andere deuren kunnen hetzelfde, alleen dan zonder magneten. Tenzij je allemaal metalen deuren in je huis hebt natuurlijk. Maar mensen die niet in een doemsdagbunker wonen kunnen elke keukendeur optimaal benutten door er een bakje aan te schroeven waar dan weer makkelijk je Tic Tac doosjes in passen.

In onze blog over ruimtehacks uit sitcoms kwamen ze ook al voorbij.

22: Stang voor flessen…

Het kastje onder de gootsteen is in bijna elk huishouden de plek waar de schoonmaakspullen staan. Wat niet iedereen daar heeft is een stang om spuitflessen aan op te hangen. Zo organiseer je handig je schoonmaakgerei en kun je altijd makkelijk bij de fles die je nodig hebt zonder dat je allemaal doekjes en sponsjes aan de kant hoeft te schuiven.

23: … of je deksels

Die stang kan je natuurlijk ook aan de binnenkant van een kastdeurtje vastmaken, zodat je er pannendeksels kunt ophangen bijvoorbeeld.

24: Gebruik je wijnrek eens anders

Mocht je nu een beetje zijn doorgeslagen in je organisatiedrang en opeens ruimte over hebben, dan past dit doe-het-zelf wijnrek misschien ergens in je keuken. Je moet er wel even de armen voor uit de mouwen steken, maar het resultaat mag er wezen. En omdat je het zelf maakt, kan je hem natuurlijk ook helemaal aan je eigen wensen aanpassen. Zo wordt je kleine keuken opeens “pittoresk”.

25: Snijplank-la

Heb je nou niet zoveel spullen als je dacht en opeens een la over? Maak er een snijplank la van! Maak er een gat in en zet je prullenbak eronder, zo schuif je al je schillen en ander afval gelijk bij het vuilnis. Wel even opletten dat je niet per ongeluk je paprika erin laat rollen natuurlijk.

26: Benutten die neplades

Onder je gootsteen zitten vaak van die neplades. Daar kan je natuurlijk geen echte lades van maken, tenzij je je gootsteen toch niet nodig hebt misschien? Maar als je ervoor zorgt dat ze uit kunnen klappen kan je door wat bakjes aan de binnenkant te schroeven toch nog wat spullen kwijt, zoals je afwasborstel bijvoorbeeld.

27: De pannenmolen

Heb jij ook zo een kek aanrecht met een hoek erin? Dan heb je waarschijnlijk ook zo een hoekkast waarvan je niet zeker weet wat je er nou precies mee moet. Eén oplossing is om haken aan de bovenkant te hangen zodat je bijvoorbeeld je steelpannen verticaal kunt opruimen. Voor het geval je een verzameling spullen erin kwijt wilt die je toch liever horizontaal opslaat biedt een draaiplateau uitkomst (bij ons thuis ook wel bekend als de pannenmolen).

28: De ruimte tussen de planken

Nu heb je van die mooie planken aan de muur, en heb je er twee lekker ver uit elkaar geplaatst zodat je er je prachtige drie-laagse fruitschaal op kwijt kan. Nu is de rest van de plank alleen bezet door kleine potjes en koffiepads. Voor als je veel ruimte in de hoogte overhebt tussen je planken, pak bijvoorbeeld die tijdschriftenbakken van eerder erbij zodat je kan stapelen. Zo hoe je de boel op orde en gebruik je je ruimte zo goed als je kan.

29: Ook die eronder

Spullen OP planken zetten, die hadden wel ondertussen wel besproken, maar ERONDER had je misschien nog niet aan gedacht. In plaats van maar plank na plank onder elkaar te plaatsen kan je ook een paar haken onder je planken maken zodat je de onderkant ook benut. Wel even zorgen dat je sterke planken in huis haalt en ze goed hebt vastmaakt natuurlijk!

30: Ladder aan het plafond

In je appartement dacht je waarschijnlijk geen ladder nodig te hebben, maar zo een ding kan toch nog van pas komen. Hang hem aan het plafond of aan de muur en je hebt zo een handige opslagplek voor allerlei keukenspullen die er nog fantastisch uitziet ook. Ook heel handig als handdoekenrek!

31: De cloud voor je spullen

Wat je niet vaak nodig hebt, maar ook niet weg wilt gooien, zet je natuurlijk in de cloud voor je spullen.