Kledingkast opruimen: 8 tips voor een efficiënte garderobe

Tim Lommerse2 feb. 2017Ontspullen en opruimen

Ook al is het alweer februari, de kans is groot dat je nog vol goede moed bezig bent je goede voornemens uit te voeren. Heb je net als veel andere mensen besloten dat het weer eens tijd is voor een grote schoonmaak, dan hebben we hier alvast wat tips om je op weg te helpen met je kledingkast opruimen.

Ook later nog bruikbaar natuurlijk, als het weer tijd wordt voor die grote voorjaarsschoonmaak. Of bij de wisseling der seizoenen, als je ruimte moet maken voor die onweerstaanbare uitverkoop of de nieuwe zomergarderobe.

1. Begin met een goede schoonmaakbeurt

Stap 1 van kledingkast opruimen: gooi alles uit je kledingkast. Die bende die daarbij ontstaat gaan we straks verder opruimen. Nu je kast helemaal leeg is kan je eerst eens even flink schoonmaken daarbinnen. Veeg het stof weg, maak de wanden goed schoon, je kent het wel. Dan heb je straks niet alleen een opgeruimde maar een schone kledingkast.

Kledingkast opruimen

2. Categoriseer je kleding…

Leg je broeken bij je broeken, truien bij truien enzovoorts. Nu je duidelijk kunt zien hoeveel overhemden, broeken, jurken en rokken je eigenlijk hebt, is het ook makkelijker om te zien waarvan je misschien wel meer dan genoeg hebt. En, waar er dus best een paar van weg kunnen. De kleding die je weg doet kun je bijvoorbeeld doneren, zo help je ook nog anderen. Heb je in één moeite door nog een ander goed voornemen waargemaakt.

3. …want kledingkast opruimen = categoriseren

Nu hij dan toch leeg is (en weer lekker fris ruikt), kun je je kast meteen ook opnieuw indelen. Komen die opgeruimde kleding categorieën tenminste geordend en wel terecht. Door te kijken welke kledingstukken het beste op welke plek passen, kan je zo efficiënt mogelijk gebruik maken van je ruimte. Passen je schoenen bijvoorbeeld niet gewoon onder de rail waar je jurken of overhemden hangen, in plaats van op hun eigen plank?

4. Stapelen of hangen?

Spijkerbroeken en truien kun je gemakkelijk opvouwen. Ze kreuken niet en blijven ook makkelijk op een stapel liggen. Zo kun je ook makkelijk die ene trui of spijkerbroek vinden die je zoekt. Kleding zoals overhemden, jurken, pakken en dergelijke kun je beter ophangen. Zodat als je er goed uit moet zien, je er ook goed uit ziet en je niet eerst nog een kwartier aan het strijken bent.

Kledingkast opruimen

5. Of rol! bijvoorbeeld voor t-shirts of sportkleding

T-shirts, nachtkleding, ondergoed en sportkleren kunnen wel tegen een stootje. Rol ze op: zo kun je ze veel efficiënter opruimen, in een lade van je kledingkast bijvoorbeeld. Als je kast vooral veel plankruimte heeft, is het misschien makkelijker om ze gewoon te stapelen zoals je truien en spijkerbroeken, maar je kan er ook een bak neerzetten waar je de opgerolde kledingstukken in bewaart. Opgerold en wel stapelen kan natuurlijk ook.

6. Kledinghangers houden je kast ook opgeruimd

In de loop der jaren heb je wellicht een imposante collectie van verscheidene kleuren kledinghangers verzameld, maar of dat het organiseren nou makkelijker maakt… Met een goede set matchende hangers ziet je kledingkast er een stuk opgeruimder uit. Kun je ook gelijk die plastic hangers dumpen waar veel kledingstukken zo vanaf glijden. Als je er echt helemaal voor wilt gaan, kan je zelfs verschillende sets hangers inslaan voor verschillende soorten kleding. Als je je zomerkleding van je winterkleding in een oogopslag wil kunnen onderscheiden bijvoorbeeld.

Kledingkast opruimen

Wil je nog een stapje verder gaan bij het scheiden van je winter- en zomerkleding? Overweeg dan eens om de seizoenskleding die je niet gebruikt onder te brengen in onze flexibele opslagruimte. Dan nemen je wintertruien in de zomer tenminste geen ruimte in die je ook voor jurkjes kunt gebruiken. En als het weer koeler wordt, komen we gewoon je winterkleding terugbrengen. Kun je meteen je zomerkleding weer mee teruggeven en naar de winkel om de vrijgekomen ruimte aan te vullen met mooie nieuwe truien.

Check de Inbox service.

7. Kledingkast opruimen met ladeverdelers

Nu kan het zijn dat je een la overhoudt waar je maar al je ondergoed en sokken in gooit, maar dat wordt binnen de kortste keren een chaos. Gebruik een ladeverdelerom dat te voorkomen. Je kan ze vinden in allerlei soorten en maten. Dus geheid ook eentje waarmee jij je onderbroeken, sokken, BH’s en onderhemden allemaal van elkaar gescheiden kan houden in dezelfde la.

8. Maak gebruik van de lege wanden van je kledingkast

Heb je nu nog een leeg stukje wand over in je kast? Hang er een paar haakjes aan om je sieraden, hoeden, petten, of sjaals bijvoorbeeld aan op te hangen. Dan zwerven die ook niet meer zo verloren door je huis. Een trucje dat je ook in kleine appartement in Amsterdam prima kunt benutten, zoals je van deze ruimtebesparende tips uit sitcoms kon leren.