Kantoor aan huis: de (Eigen-)Bazen Gids. Thuiskantoor in 5 stappen

Tim Lommerse1 apr. 2018Geen onderdeel van een categorie

Een kantoor aan huis wordt steeds populairder. Als onderdeel van “Het Nieuwe Werken”, waarin mensen steeds meer hun eigen tijden en werkplek bepalen. Het biedt een alternatief voor iedere ochtend aansluiten in de file op de snelweg of voor de koffieautomaat op werk. Want is het eigenlijk niet veel efficiënter om vanuit je slaapkamer zo je werkplek in te kunnen lopen?

Maar als je dan steeds meer vanuit huis werkt, is een goede werkplek natuurlijk van essentieel belang. Of misschien heb je wel besloten dat het nu eindelijk tijd is om voorgoed afscheid te nemen van het leven in loondienst en voor jezelf te beginnen. Hoe dan ook, gewoon neerploffen op de bank met een laptop op schoot is niet bevorderlijk voor je productiviteit. Daarom: de (Eigen-)Bazen Gids voor het opzetten van een kantoor aan huis!

Hoe richt je een kantoor aan huis in?

Elke dag op en neer reizen naar kantoor is zonde van je kostbare tijd. Je kunt deze tijd nuttiger besteden . Een kantoor thuis inrichten is de ideale oplossing, niet alleen wanneer je zelfstandige bent, maar ook wanneer je werkgever je de mogelijkheid biedt om (zo nu en dan) thuis te werken. Wij helpen je graag op weg met enkele tips over hoe een kantoor thuis inrichten, maar ook met wat praktische zaken waar je goed over na moet denken.

1: Een ruimte kiezen

Soms heb je nu eenmaal geen keuze en moet je roeien met de riemen die je hebt. Dit betekent dat je genoegen moet nemen met de (enige) ruimte die je in je woning beschikbaar hebt. Heb je echter wel de luxe dat je kunt kiezen, dan dien je een weloverwogen keuze te maken.

Ga voor een ruimte waar je weinig hinder ondervindt van externe geluiden. Denk hierbij aan voorbij razend verkeer, de kinderen die je makkelijk kunnen storen, en ga zo maar door.

De ruimte voor een kantoor thuis dient een ruimte te zijn waar je je prettig voelt, bijvoorbeeld een plaats met ramen waardoor je niet afhankelijk bent van kunstlicht. Maar, ben je iemand die juist snel raakt afgeleid van de mogelijkheid naar buiten te kijken? Hang dan liever een paar lampen extra op.

Wil jij veel licht in je thuiskantoor, of leiden al die ramen jou juist alleen maar af?

Stel jezelf de volgende vragen, dat maakt het soort ruimte dat je nodig hebt duidelijker:

 • Wat voor werk ga je in de ruimte doen? Is een klein bureau voldoende, of heb je ook ruimte nodig voor maquettes en whiteboards?
 • Ga je klanten ontvangen in je kantoor aan huis?
 • Moet je met andere mensen kunnen samenwerken in je thuiskantoor? Bedenk je ook dat het tegenwoordig heel normaal is om dit buiten de deur op te lossen, zeker als het stelselmatig is. Zie bijvoorbeeld www.youmeet.nl
 • Wat voor spullen komen er in je ruimte te staan? Is er bijvoorbeeld veel kwetsbare elektronica?
 • Op welk moment van de dag verwacht je het meest gebruik te maken van je thuiskantoor?
 • Ga je conference call of video conferenties houden?

Antwoord op deze vragen helpt je om vooraf na te denken over de opzet die je nodig hebt.

2: Geen kamer meer over, wat nu?

Als alle kamers al in gebruik zijn, wat dan? Hieronder een paar opties  om toch een geschikte werkplek thuis in te richten:

 • Richt een hoek van je kamer in als werkplek. Lisa Kanarek, thuiskantoor expert, raadt hierbij aan om te kiezen voor een kamer die je weinig gebruikt. In ieder geval moet je ervoor zorgen dat de werkplek afgezonderd is van je leefruimte, zodat je makkelijker in de “workvibe” komt.
 • Wat je ook doet: kies niet voor je slaapkamer. Niet alleen is het daar lastiger om werk te verzetten door de associatie met die nachtrust die nu juist werd verstoord doordat je aan de bak moest, volgens slaapexperts vergroot het ook nog eens de kans op slaapproblemen. Door te werken in je slaapkamer verklein je namelijk de mentale associatie tussen je slaapkamer en slapen. Tenzij je dus je hersenen actief wilt trainen op het niet tot rust kunnen komen in de slaapkamer: liever de keukentafel dan een bureau in je slaapkamer
 • Met onze SmartStorage kun je heel eenvoudig je rommelkamer, berging of zolder vrijmaken voor een werkplek. Omgerekend ben je dan veel goedkoper uit per vierkante meter. En die dure vierkante meters van je woning kun je dan gebruiken voor een thuiskantoor waar je wel dagelijks gebruik van maakt. Klik hier voor meer informatie

Als je hiervoor moet verbouwen, laat je dan goed informeren. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de kosten voor je werkplek deels aftrekbaar zijn voor de belasting, mits je genoeg uren maakt. Het kan dan ook gunstig zijn om direct te investeren in een goede werkplek, waarmee je straks het meeste uit je tijd haalt. Houd hier dus rekening mee in de berekening van de startfinanciering die je nodig hebt. Informeer jezelf goed en doe er je (belasting-)voordeel mee! Geld lenen vergelijken doe je op Geld.nl!

3: Kies voor je kantoor thuis kleuren die rust en focus geven

Je kantoor is de plaats waar je je geld gaat verdienen. Je gaat er een hoop tijd doorbrengen, dus zorg dat je je er prettig voelt. Focus en concentratie is essentieel. Kies dan ook geen hysterische kleuren, maar ga voor rustige tinten waardoor jij je focus bij je werk kunt houden. Door te variëren met kleuraccenten en accessoires kun je alsnog kleur in de ruimte aanbrengen.

 • Blauw en groen zijn van nature rustgevende kleuren
 • Rode accenten verhogen je hartslag en stimuleren je “appetite”. Als je veel sales of onderhandelingen gaat verrichten, kan dit een waardevolle toevoeging zijn
 • Check eens dit overzicht van House and Garden: een ideaal startpunt voor het kiezen van je juiste kleurschema

4: Meubilair

Aangezien je nogal wat tijd in je nieuwe kantoor gaat doorbrengen, is goed meubilair erg belangrijk. Je hebt maar een lichaam en daar moet je het de rest van je leven mee doen. Ga dan ook niet de hele dag op een klapstoeltje of keukenstoel zitten. Kies voor ergonomisch meubilair en beter nog: een in hoogte verstelbaar bureau die ook als sta-bureau gebruikt kan worden.

Zorg ervoor dat je in de juiste houding kunt zitten en houd ook rekening met de positie van je computer om nek-, rug- en polsklachten te voorkomen. Je kunt beter in één keer de juiste spullen aanschaffen, dan er over een half jaar achter komen dat het je duur komt te staan dat je voor de goedkopere oplossing hebt gekozen.

Als je de hele dag stilzit, kun overweeg in je kantoor aan huis dan ook plek om te staan!

 • Een staand bureau is tegenwoordig niet voor niets in. En als je veel op een laptop werkt, is het een ideale manier om aan wat broodnodige variatie te komen. Een simpele plank aan de muur, of een bartafel op sta-hoogte, is al genoeg als aanvulling op je gewone bureau. Dan kun je tenminste variëren tijdens je werkdag
 • Om ook meteen wat beweging te pakken tijdens het lezen van stukken of brainstormen over je volgende project, is een fietskruk ideaal. Hij neemt niet zoveel ruimte in en ziet er nog stijlvol uit ook. Maar er zijn ook wat beter betaalbare alternatieven. Google op desk bike!

5: Aankleding

Denk na over welke dingen nog erg belangrijk voor je kantoor thuis zijn, zoals opbergmogelijkheden en archiefkasten. Maak je kantoor thuis een ruimte waar je graag bent, zonder dat je door allerlei zaken van je werk wordt afgeleid. Koop een leuke plant, zet een foto van je gezin neer en kies de juiste verlichting. Wellicht nog een mooi schilderij, maar laat het daarbij. Je wilt je kantoor natuurlijk niet te vol maken.

Grote kans dat je werkzaamheden vooral digitaal plaatsvinden. Oriënteer je daarom vanaf het begin op goede online boekhoudsoftware, zodat je financiële huishouding vanaf het begin op orde is. In jouw kantoor aan huis  geen dozen vol met bonnetjes en administratie. Zorg dat het opgeruimd blijft, dat is beter voor je productiviteit!

In de komende jaren zul je een hoop spullen gaan verzamelen die je niet dagelijks nodig hebt, maar die je ook niet zomaar bij het grofvuil kunt zetten. Administratieve stukken die je 5, 7 of zelfs 10 jaar moet bewaren. Promotie- of standmateriaal dat je maar af en toe nodig hebt. Voorraden waar je hooguit 1x per maand een nieuwe bevoorrading van nodig hebt.

Je had net zoveel moeite gedaan om ruimte in huis te maken voor je thuiskantoor, dus de kans dat die spullen alleen maar in de weg staan is heel groot. Ook daarmee kunnen we je helpen.

Wij komen die spullen bij jouw voordeur halen, jij hebt overzicht van wat je bij ons hebt staan in je persoonlijke app account. En heb je een doos met archief weer nodig? Dan komen we hem gewoon weer bij je brengen. Beurs waar je stand en promotiespullen naartoe moeten? Geen probleem, laat het ons weten en wij zorgen dat het op locatie komt.

5 bonusstappen: Je (thuis-)kantoor verduurzamen

Duurzaamheid staat bij veel ondernemingen hoog in het vaandel. Niet zo vreemd. Duurzaamheid wordt immers in de hele maatschappij, en dus óók voor klanten, steeds belangrijker.

Daarom hebben we nog 5 extra tips voor je.

Met een kantoor aan huis ben je al heel erg op de goede weg. Dat past namelijk helemaal in het nieuwe werken. Ook als je in loondienst bent, meer vanuit eigen huis werken, scheelt namelijk nogal wat reiskilometers en dus CO2 uitstoot.

Door thuis te werken verminder je de stress en komt er weer wat balans terug in je leven.

Maar het kan natuurlijk altijd nog duurzamer!

1. Kantoor duurzaam maken met natuurlijk licht

Goed licht is een essentieel onderdeel van een kantoor. Als je er veel van je tijd wilt doorbrengen en de inrichting van je huis laat het toe, denk dan eens aan een duurzaam dakraam. Je laat de kamer zo baden in een natuurlijk licht waarbij het plezierig werken is en bespaart bovendien geld op je elektriciteitsrekening. Zorg er wel voor dat je ook af en toe buiten komt, want buitenlucht en vitamine D zijn ook goed voor je productiviteit.

Hier kun je je laten inspireren door het lichter maken van een donkere woonkamer.

2. Investeer in duurzame meubels

Neem verantwoordelijkheid met oog op de milieubelasting van jouw thuiskantoor en overweeg eens om duurzame meubels aan te schaffen. Denk aan een hergebruikt houten bureau, een kruk gemaakt van kurk of stoelen die zijn gemaakt van gerecycled plastic. Zij dragen alle bij aan het verduurzamen van jouw werkomgeving. Je kunt natuurlijk ook eens kijken of je nog ergens ongebruikte boekenplanken hebt liggen, die je misschien weer kunt gebruiken in je kast.

Kijk bijvoorbeeld eens in de webshop van Vepa, die zich specialiseren in circulaire kantoorinrichtingen.

3. Bloei op dankzij je planten

Er is niets beters dan buiten naar binnen halen. Kantoorplanten verbeteren de luchtkwaliteit, verminderen de stress en creëren bovendien een vredige sfeer. Al die elementen kun je goed gebruiken wanneer je vol aan de bak moet voor het halen van je deadline.

Planten zijn op talloze manieren in te passen in je kantoor. Denk aan indrukwekkende terrariums, hangende planten, een mini-kruidentuintje of hou het gewoon bij potplanten.

4. Stel je je kantoor voor als een kast

Als heel Narnia in een kast past, dan kan jouw kantoor dat ook.

Als je wat krap zit in de ruimte maar je to-do briefje overstroomt, probeer dan eens of je jouw kantoor kunt verwerken in een inbouwkast. Meet de kast goed op zodat je zeker weet dat je bureau en kantoorspullen er in passen. Zet wat chique kantooraccessoires neer en zak er neer in je bureaukruk… of stoel.

Wanneer je werkdag erop zit sluit je simpelweg de deur en je werkruimte is afgesloten. Zo voer je moeiteloos grote klussen uit, zonder een grote voetafdruk te hebben.

5. Ruim je spullen op dankzij hergebruikte planken

Je hebt het vast al duizend keer gehoord terwijl je op zoek was naar een manier om dingen opnieuw in te richten: kijk naar boven! Je muren gebruiken om meer opbergruimte te creëren is echt een goed idee. Splinternieuwe planken kopen echter niet.    

Duurzaam bouwen doe je met gebruikte planken, bijvoorbeeld van zolder of van een tweedehands verkooppunt. Zo creëer je een unieke, rustieke look die ook nog eens uitstraalt dat zij goed is voor het milieu. Met een vleugje creativiteit kun je de planken prima gebruiken om je bureau slimmer te organiseren. Breng orde aan in je accessoires, documenten, boeken en andere kantoorspullen en maak je ruimte op je bureaublad om te kunnen werken.

6. Groei organisch

Dit is een andere manier van duurzaam ondernemen, maar als we je nog een laatste tip mogen geven: houd je vanaf het begin bezig met je vindbaarheid in Google. Daar heb je namelijk een lange adem voor nodig. Dus hoe eerder je eraan begint, hoe eerder je de vruchten ervan gaat plukken. En áls je eenmaal hoog staat, is het een constante stroom van gratis bezoekers. In tegenstelling tot adverteren, waar je voortdurend geld in moet bleven gooien. Heb je hier zelf geen tijd of niet de juiste kennis voor? Dan kun je natuurlijk ook een seo specialist inhuren om dit voor je te doen.