How to: kwetsbare meubels inpakken

Tim Lommerse1 jul. 2018Verhuizen

Tijdens de verhuizing kunnen kwetsbare meubels extra stress toevoegen aan je toch al stressvolle dag. Voor mensen die de tijd van Ikea klapmeubels zijn ontgroeid zijn er vast een aantal meubels die bij de verhuizing extra aandacht verdienen.

Gaan je meubels in de opslag dan (iets over aansprakelijkheid Inbox?). We vragen je vooral: zorg ervoor dat je meubels inpakken zorgvuldig gebeurt. Om er zeker van te zijn dat kwetsbare meubels niet beschadigen kun je je voordeel doen met de volgende tips:

Kwetsbare spaanplaat / MDF meubels inpakken

Spaanplaat is een verwerkt houten materiaal dat kan worden gelamineerd om het de looks van hout mee te geven, maar is lichter dan het origineel. Het is gemaakt van een combinatie van houtsnippers, zaagsel en andere restproducten van hout en wordt synthetisch gebonden en geperst voor een mooi resultaat.

Spaanplaat werd veel gebruikt in kastjes en meubels uit de jaren ’50 en wordt nu vooral in goedkopere meubelstukken gebruikt. Het materiaal is kwetsbaar omdat de geperste houten delen eerder beschadigen dan massief houten materiaal doet. Vooral delen die na aankoop zijn gemonteerd, maar in zijn geheel worden opgeslagen zijn kwetsbaar voor schade.

Om deze meubels zonder schade te verhuizen kun je de hoeken en randen van boekenkasten, bureau’s, kastjes, kledingkasten en planken extra goed inpakken. Een extra laag van inpakfolie, bubbeltjesplastic, of het gebruik van een dikke deken voorkomt deukjes en krassen op je spaanplaat meubels.

Meubels van oude pallets zijn ook kwetsbare meubels

Ben jij een DIY genie, dan heb je vast weleens een pallet meegenomen naar huis en verspijkerd tot een koffietafeltje, boekenkastje of een ander uniek meubel.

Iedere palletmeubel is kwetsbaar bij verhuizing omdat het onzeker is hoe het hergebruikte hout zich zal houden. Hoewel het materiaal in principe steviger is dan spaanplaat, kan het zijn blootgesteld aan de elementen of zijn verzwakt tijdens eerder gebruik.

Voordat je pallet meubels verpakt is het goed om de schroeven en spijkers een extra draai en tik te geven, voor extra stevigheid. Verpak vervolgens het hele meubel in pakpapier om beschadigingen op hoeken te voorkomen. Wikkel hem tot slot in een verhuisdeken en je bent zover.

Klassieke houten tafels en kabinetten

Je schitterende kabinet of tafel uit grootmoeders tijd is uitzonderlijk stevig. Het gevaar zit hem dan ook vooral in de ornamenten en details van het meubelstuk. Omdat dergelijke ornamenten tegenwoordig niet meer worden gemaakt is het van groot belang dat je het meubel goed verpakt. Mooi als de meubels zijn, behoren ze wel tot de meest riskante meubelstukken om te verhuizen. Doordat veel ornamenten geneigd zijn uit te steken van het meubel, zijn dit juist delen die gemakkelijk een knauw krijgen wanneer ze worden verplaatst.

Als er delen zijn waar je bezorgd over bent tijdens de verhuizing, sla er dan een paar extra lagen inpakfolie omheen voor extra bescherming. Stuur je meubel tijdens het verhuizen ruim om plekken heen waar het hout zou kunnen worden beschadigd. Pas ook op met het gebruik van tape op het oppervlak, omdat dit lijmresten achterlaten kan.

Make-up tafels met spiegels

Een klassieke make-up tafel is een meubel dat soms van generatie op generatie doorgegeven wordt. Laten we dus zorgen dat dit meubelstuk bij je verhuizing veilig verpakt is.

Als de tafel van massief hout is, kan het goed worden verpakt en hoeft het niet perse als kwetsbaar te worden aangemerkt. Heeft het meubel een spiegel, dan is het een ander verhaal. Spiegels vallen om verschillende redenen onder de categorie kwetsbaar. De mate van kwetsbaarheid verschilt wanneer de spiegel gemonteerd wordt vervoerd, of op zichzelf staat. Losse spiegels zijn extra kwetsbaar. Kun je hem demonteren, doe dit dan wel, want dan kan hij extra goed worden verpakt.

Begin met de spiegel diagonaal vast te tapen aan zijn basis, zodat hij niet weg kan en ook bij een eventuele breuk op zijn plek blijft. Wikkel de spiegel nu in pakpapier of krantenpapier, gevolgd door bubbeltjesplastic. Door bubbeltjesplastic direct op de spiegel te gebruiken kan verkeerde druk ontstaan op de spiegel die kan leiden tot breuk. Vergeet de stap van krantenpapier dus niet te nemen.

Regel een grote, platte doos die is bedoeld voor lijsten en spiegels en prop de bodem vol krantenpapier. Plaats de spiegel en vul alle overgebleven ruimte op met krantenpapier, shirts of ander beschermend materiaal. Tape de doos dicht en plak een ‘breekbaar’ label op, voor extra voorzichtig verhuizen.

Wil je ook tips voor het inpakken van je kwetsbare glazen en servies? Check dan onze tutorial!

Kleine plastic materialen

Je zult je smoothie nooit erger missen dan dat moment waarop je keukenmachine kapot uit de opslag terug komt. Omdat we niemand hun dagelijkse geluk graag zouden ontzeggen, kun je dit voor zijn door je plastic huishoudelijke apparaten voor de opslag goed in te pakken tegen breuk.

Om er zeker van te zijn dat er geen elektrische problemen of andere mankementen insluipen bij je keukenapparatuur, kun je beginnen met het netjes oprollen van de stroomkabel. Wikkel het apparaat vervolgens in een paar lagen bubbeltjesplastic en een dikke trui voor een gedegen bescherming.

Heb je de originele doos nog? Gebruik deze dan bij het verhuizen. Je kunt natuurlijk ook een alternatieve doos gebruiken die voldoende stevigheid biedt en waar het apparaat goed in past. Doe er een paar oude sokken of andere kledingstukken bij om schuiven te voorkomen.

Glazen tafels

Een tafel met een glazen blad is een van de meest kwetsbare meubels van je verhuizing. Het is enorm delicaat en, wanneer niet goed verpakt, zeer gevoelig voor breuk en beschadiging. Maar niet gevreesd, je kunt dit namelijk voorkomen.

Zorgvuldigheid is de beste manier om schade aan je glazen tafel te voorkomen. De stappen die we nemen lijken misschien overdreven, maar we verzekeren je, ze zijn het waard.

Als eerste kun je het glazen blad los maken van het onderstel van je tafel. Voor sommige tafels betekent dit eenvoudigweg het glas van het onderstel af tillen. Bij andere tafels kan het nodig zijn om het glas van de tafel zorgvuldig los te schroeven om beide delen te scheiden. Verpak het onderstel van de tafel zoals ieder ander houten meubelstuk.

Is het glas eenmaal verwijderd, verpak het dan in pakpapier en verzegel het met tape. Verzeker je ervan dat het tape niet in direct contact komt met het glas, om te voorkomen dat het lijmresten achterlaat. Wikkel het glas vervolgens in bubbeltjesplastic en doe hem in een geschikte doos (bijvoorbeeld een die is gemaakt voor een tv of lijst). Nu is het een kwestie van afvullen met extra pakpapier of inpakfolie en de doos aftapen. Vergeet niet een label ‘breekbaar’ op de doos te plakken.

Nog meer spullen in te pakken? Bekijk ook eens onze tips en tutorials!