Kleine babykamer of geen ruimte voor babykamer? Wij hebben de oplossing!

Tim Lommerse1 jun. 2018Inspiratie

Eindelijk is het officieel… Jullie krijgen een baby! Je hebt de eerste spulletjes al gekocht, want je kon die pluizige sokjes en schattige voorleesboekjes echt niet laten liggen. Maar eigenlijk heb je helemaal geen ruimte voor een babykamer. 

Dan kun je natuurlijk op zoek gaan naar een nieuwe woning, maar verhuizen is misschien wel het laatste waar je nu op zit te wachten. De komende (negen) maanden zijn al hectisch genoeg, toch?

Precies! En groter gaan wonen kost ook nog eens bakken met geld, die je vast liever investeert in de eerste kleertjes, meubeltjes en speelgoed.

Herken je je hierin? Dan hebben wij een oplossing waarmee je je rommelkamer gemakkelijk vrijmaakt tot een kleine babykamer, zodat geen ruimte voor een babykamer de pret niet meer hoeft te drukken.

Heb je er wel eens over nagedacht om de berging, zolder of de traditionele rommelkamer vrij te maken? Eigenlijk is het zonde dat die kostbare woonruimte vol staat met spullen die je niet gebruikt, nietwaar? Net zoals je foto’s tegenwoordig in de cloud staan, kun je die spullen die je bijna nooit gebruikt digitaal opslaan. Met SmartStorage: de virtuele bewaarplaats.

Nog meer tips voor het inrichten van je (kleine) babykamer

En wat kun je dan allemaal met die bonuskamer, om er een echt geschikte babykamer van te maken? Misschien heb je iets aan deze inspiratie voor de babykamer!

Creëer een babyhoek of maak ruimte voor een babykamer

Jouw baby verdient straks een plekje voor zichzelf. Ongeacht of het een hoek van je slaapkamer is of een apart kamertje. Dankzij platforms zoals Pinterest is het heel eenvoudig om inspiratie op te doen wat betreft het thema, de spulletjes et cetera.

Heb je geen kamer meer over? Heb je er dan wel eens aan gedacht om je rommelkamer te upgraden naar extra slaapkamer? Waar je dan met de spullen die daar nu staan heen moet vraag je? Simpel, die sla je op met SmartStorage: de iCloud voor fysieke spullen die je even niet nodig hebt.

Zorg voor een mooie wieg

Eén van de belangrijkste meubelstukken voor de baby is de wieg. Hier zal hij of zij hopelijk slapen als een roos. Zonder de kersverse ouders hele nachten wakker te houden… Fingers crossed. Wat voor soort wieg je kiest hangt af van je smaak en budget. Je kunt kosten besparen door een wieg te kopen waar peuters en kleuters ook in kunnen slapen.

Maak je hele woning babyproof

Je kunt moeilijk alles in één keer goed doen. Hoe ouder de baby wordt, hoe meer maatregelen je moet treffen. Het begint met het verstoppen van kleine objecten en medicijnen. Die mag de baby nooit en te nimmer in z’n mond stoppen. Denk verder aan zaken zoals een hekje bij de trap, gesloten deuren et cetera.

Met een babyproof huis is hij straks helemaal veilig

Gebruik babyvriendelijke schoonmaakmiddelen

Voor je het weet likt je baby aan een armleuning. Die jij de dag ervoor nog hebt afgenomen met een agressief schoonmaakmiddel. Oei! Gebruik dus het liefst natuurlijke producten die niet schadelijk zijn voor de baby. Lees voor gebruik het etiket. Koop waar nodig speciale babyvriendelijke schoonmaakmiddelen.

Koop babymeubeltjes

Naast het wiegje zijn er nog meer spullen belangrijk om te kopen. Zoals een kinderwagen, Maxi-Cosi (of vergelijkbare babydrager), box om in te spelen, ledikant, kinderstoel en noem maar op. Al met al een behoorlijke investering. Wil je graag besparen op de kosten voor babyspullen? Kijk dan eens op tweedehands platforms zoals Marktplaats.

Denk na over de baby’s kledingkast

Sommige moeders verheugen zich al van kleins af aan op het aankleden van de baby. Jouw kleine trots is natuurlijk geen verlengde van jouw gevoel voor mode. Toch is het fijn als je baby er leuk uitziet! Maak daarom een plekje waar je de babykleertjes verzamelt. Denk er daarnaast over na of je alles zelf wil kopen of dat je kleertjes leent van kinderen van bevriende ouders.

Vergeet jezelf niet in je babyproof huis

Het krijgen van een baby maakt behoorlijk veel impact. Je wordt overspoeld met liefde. Voor het eerste lachje, de eerste keer omrollen, het langverwachte ‘papa’ of ‘mama’. Tegelijkertijd vergt de zorg voor een baby ontzettend veel energie. Het is dan ook enorm belangrijk dat je een ruimte inricht waarin je als ouder helemaal tot rust kan komen. Zonder babyspullen, mét ontspannende spullen zoals boeken of tijdschriften.

Vul het huis met babyproof spullen (en sla de rest op!)

Er zijn een aantal objecten die niet goed samengaan met een pasgeborene. Denk hierbij aan jullie peperdure kunstwerk, of prachtige leren bank. Die kun je beter even opslaan totdat je baby wat ouder is. Eigenlijk gaat het om dezelfde spullen als die je een jonge kitten ook niet toevertrouwt…

Inspiratie voor de babykamer: stijl en smaak

Allereerst is het belangrijk om te bepalen voor welke stijl je gaat. Vind je een neutrale kamer mooi of kleed je het liever aan met roze of blauw, op basis van het geslacht van de baby? Om de zoektocht naar de juiste meubelen en accessoires te verkorten, is het handig om op voorhand al wat inspiratie voor de babykamer op basis van stijl en kleur te doen. Denk aan een stoere kamer of juist een kamertje met een romantische of landelijke stijl. Er is enorm veel te kiezen, dus er zal zonder twijfel een babykamer samen te stellen zijn die aan je wensen en eisen zal voldoen.

Zelf aan de slag

Ben je handig en vind je het leuk om een persoonlijke touch aan de babykamer te geven? Pinterest is een ideale app om inspiratie voor de babykamer op te doen. Zeker als je zelf wat meubelen of decoratie wilt maken, zal je hier heel veel ideeën op kunnen doen. Kies bijvoorbeeld voor het maken van een gipsmal van je zwangere buik, pimp deze vervolgens me alles wat je mooi vindt en hang deze aan de muur in de babykamer. Natuurlijk hoef je niet alle babywinkels te bezoeken om de babykamermeubels te vinden die voldoen aan je wensen. Ook de babymeubels kun je heel goed zelf maken. Houdt er wel rekening mee dat voor de veiligheid van je baby je rekening moet houden met een aantal voorschriften. Denk hierbij aan de samenstelling van de verf die je gebruikt, eventuele splinters in het hout en de afstand tussen de spijlen van het ledikant.

Kleuren of neutraal

Het is aan jou wat je het meest praktisch vindt als je kijkt naar kleurgebruik in de babykamer. Uiteraard kun je de kleuren aanpassen op het geslacht van je kind. Maar het kan ook zijn dat je het geslacht van de baby (nog) niet weet, of dat je bij een eventueel volgend kindje de kamer ook weer wilt gebruiken. In dat geval is het verstandig om voor een neutrale kleur te kiezen.

Praktische inrichting

Zorg ervoor dat je de babykamer een rustige inrichting geeft. Baby’s kunnen last hebben van overprikkeling en een volle kamer vol onrust helpt hier niet bij. Zeker in het begin zal je kindje nog vaak wakker kunnen worden voor een nachtvoeding, maar sommige mensen zijn ook ‘gezegend met een kindje wat maanden, zo niet jaren, nodig hebben eer ze doorslapen. In dat geval kan een comfortabele stoel in de kamer niet alleen een eyecatcher zijn, maar ook een nuttig meubel waar je in alle rust je baby kunt voeden en troosten.

Babywinkelsof babykamer van de IKEA?

Gelukkig houden veel mensen wel van winkelen en niets is zo leuk als de babyuitzet gaan kopen. Je kunt dan ook heel goed inspiratie voor de babykamer in een babyzaak opdoen. Maak er een leuk uitstapje van en stel zelf de babykamer samen. Hiervoor kun je uiteraard ook prima terecht bij IKEA. Met een kleine op komst hebben jullie de grote IKEA relatietest immers al lang en breed doorstaan. Toch?