Friends appartement en andere sitcom interieur inspiratie 

Tim Lommerse2016-11-29T14:12:14Inspiratie

Wie zegt dat je niets anders kunt overhouden aan een weekendje serie-marathons dan vierkante ogen en een ongezonde portie slaaptekort heeft het mis! Sitcoms kunnen best leerzaam zijn. Wist je bijvoorbeeld dat het Friends appartment veel waardevolle opslagtrucs herbergt? De volgende keer als iemand je ervan beticht dat je teveel Friends kijkt, kun je dus gewoon zeggen dat je onderzoek doet voor de nieuwe inrichting van je appartement. Wij zetten de beste tips van sitcoms voor je op een rijtje.

Veel van die series spelen zich af in New York, een stad waar ruimte schaars en kostbaar is. Dus zelfs tv-sterren moeten daar slim mee omgaan. Ook heel goed toepasbaar in onze Big Apple: de Randstad met  Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

Wat te denken van het iconische Friends appartement? Fans van de serie weten natuurlijk dat Monica als geen ander weet wat efficiënt opruimen is.  Maar ook in de decors van andere sitcoms zijn handige trucjes terug te vinden. Wij hebben de beste voor je op een rijtje gezet.

Toegegeven, de meeste appartement in sitcoms zijn ruim genoeg om deze trucs niet nodig te hebben, maar dat wil niet zeggen dat jij er je voordeel niet mee kunt doen. Maak er gebruik van! Al is het maar zodat je de volgende keer als iemand je verwijt dat je teveel Friendskijkt kunt zeggen dat je research doet voor het slimmer indelen van je eigen appartement.

Friends appartement

Om dan ook meteen maar met Friends te beginnen; niemand is zo georganiseerd en gestructureerd als Monica. Haar liefde voor haar labelapparaat is berucht, maar heb je ook ooit goed op de binnenkant van haar kastjes gelet? Want in de keuken is haar meest indrukwekkende werk te zien. Niet verrassend, voor een chefkok.

Monica heeft aan de binnenkant van haar kastjes haken. Aan die haken kun je heel eenvoudig je koffiekopjes aan hun oor ophangen, zodat de bodem van het kastje vrij blijft voor niet-hangbaar serviesgoed.

How I Met Your Mother

Ted en Marshall hebben een klein bar karretje om hun drank in op te bergen. Als je een open keuken hebt kan die mooi tegen de muur (kun je daarbovenop nog wat extra flessen kwijt).

Een extra plank op de muur van je open keuken werkt natuurlijk ook, maar zeg nou zelf: zo’n karretje is toch veel stijlvoller? En praktisch bovendien. Niet voor niets vind je hem ook tussen onze IKEA woonideeën voor opruimen, bewaren en organizen.

Interieurtips friends appartement en andere sitcoms how i met your mother

Broad City

Abbi’s slaapkamer is een ode aan organisatie. De twee hoofdpunten om mee te nemen van deze serie:

  • Ga zoveel mogelijk voor meubels met extra opslagruimte. Zoals een bureau met extra ruimte voor boeken tussen de poten. Een bed waar je bakken onder kunt schuiven of een bank met uitschuifbare lade.
  • Letterbakken zijn er in allerlei vormen, maten en designs. Ze nemen weinig ruimte in omdat ze aan je muur hangen, zijn stijlvol en je kunt er allerlei kleine spulletjes georganiseerd in opbergen. Een nederlandse variant hierop is natuurlijk het klassieke groentekratje. Misschien niet heel Amsterdams origineel, maar wel erg effectief!

Seinfeld

De bovenkant van je koelkast had je vast al ontdekt om spullen op te bergen, maar heb je ooit aan de zijkanten gedacht? Jerry gebruikt magnetische haken aan de zijkant van zijn koelkast voor ovenwanten, handdoeken en meer van dat soort spul.

interieurtips-Friends-appartement-en-andere-sitcoms-Seinfeld

Unbreakable Kimmy Schmidt

Niet iedereen heeft natuurlijk zoveel naaispullen als Titus, maar we kunnen allemaal nog iets leren van hoe hij zijn werkruimte heeft ingedeeld. Gecontroleerde chaos, wordt zoiets genoemd. Onthoud deze term want hier kom je prima mee weg als iemand tegen je zegt dat je huis een ‘ rommel’ is; er is een dunne lijn tussen georganiseerde chaos en rommel.

Let bij Titus eens op hoeveel planken en haken hij in een klein hoekje van zijn appartement heeft weten te persen. Indrukwekkend, op zijn zachtst gezegd. Daarnaast laat hij ook nog eens zien waar tupperware nog meer goed voor is dan de restjes van gisteren. Misschien zijn linten en strikjes niet helemaal jouw ding, maar je snapt het idee…

Younger

Een gouwe ouwe: een fiets aan de muur van je hippe appartement. Zeker aan te raden voor die steden waar je je dierbare racefiets liever niet op straat laat staan. Niet alleen praktisch, je laat ook nog eens zien wat een sportief type je bent. Doe net als Josh en zoek er een hoek voor uit waar je verder toch nooit komt, zodat je tweewieler geen waardevolle ruimte inneemt en je vrienden niet steeds met hun haren in je ketting zitten. Anderzijds zijn sommige (race-)fietsen van tegenwoordig net kleinkunst dus wees niet bang om je trotse tweewieler op een goed zichtbare plek op te hangen.

Don’t Trust the B in Apartment 23

Je nachtkastje hoeft niet schattig en klein te zijn. Het mag gerust plaats bieden aan meer dan twee boeken, je telefoon en een glaasje water. June heeft in plaats van een krukje of mini tafel een karretje dat plek biedt aan boeken, bloemen, een telefoon en meerdere bakken, tassen en dozen waar stuk voor stuk ook weer van alles in kan.

Master of none

Geen ruimte voor een boekenkast? Wat denk je van je vensterbank? Met daaronder een extra plank op je radiator, zoals Aziz Ansari.

Bonustip: vaak past er meer dan je denkt. Op mijn eerste studentenkamer had ik naast mijn bed nog een ruimte van pak hem beet 20 centimeter. Te smal om er aan die kant fatsoenlijk uit te stappen en ik moest er toch aan mijn voeteneind uit, dus ik wilde daar mijn boeken kwijt. Geen Ikea kast die daar tussen past, maar zelfs de smalste Ikea kast is veel breder dan de meeste boeken. Gelukkig heb ik een timmerman in mijn familie, die de perfecte kast voor me kon maken. De loze ruimte opgevuld met een prachtige boekenwand. Het loont dus de moeite om iemand met een timmermansoog eens bij je rond te laten kijken en te horen of die nog creatieve oplossingen heeft! Enne, je boekenkast opruimen is natuurlijk een goed begin.

Girls

Tassen belanden meestal op de bodem van een kast (of gewoon midden op de vloer van de woonkamer). Dat pakt Marnie toch beter aan, door een woonkamermuur te gebruiken voor het ophangen van tassen, sjaals en hoeden. Als jij het zelf buiten wilt dragen is het toch zonde om het in een kast weg te stoppen. Hang het op, leg het neer en laat het zien. Jouw fashion items brengen vaak sfeer, karakter en een persoonlijke touch in de ruimte waar je ze ophangt.

30 Rock

Fitnessaparatuur: de nachtmerrie van elke inrichting. De meeste apparaten zijn van zichzelf al groot en dan hebben ze vaak ook nog eens de ruimte nodig om überhaupt gebruikt te worden. Geef je loopband daarom een dubbele functie en gebruik hem om je trouwjurk op te hangen! Enne, aangezien je hem dan toch niet meer kunt gebruiken kan hij ook mooi wat meer de hoek in. Mocht je toch sportief willen blijven, kies dan voor iets compacts dat makkelijk is op te bergen, zoals de retro hometrainer van Bret en Jemaine in Flight of the Conchords. Overigens is buiten sporten natuurlijk nog beter dan binnen: zoek de buitenlucht op, kom fris thuis en behoud opbergruimte voor dingen die je thuis hoort te bewaren.

Heb je na dit alles nog steeds rondslingerende spullen? Inbox Storage kan die spullen heel eenvoudig extern voor je opslaan. Spullen die je even niet nodig hebt komen we bij je halen, slaan we op en brengen we terug wanneer jij ze weer nodig hebt. Die kunstkerstboom hoeft in de zomer dus geen onnodige ruimte meer in beslag te nemen. En die hardloopband die echt, heus, ooit wel weer gaat gebruiken ook niet.