Feng Shui woonkamer

Tim Lommerse4 dec. 2018Inspiratie

Voor veel mensen is rust en harmonie in huis een belangrijke manier om stabiliteit en evenwicht te creëren in hun leefomgeving. Ben jij een van die mensen? Dan moet je zeker verder lezen over de ins en outs van een Feng Shui woonkamer inrichting.

Deze interieurstijl is gebaseerd op de Chinese harmonieleer Feng Shui. Het vertaalt ideeën over stedenbouw, architectuur en interieur in de praktijk. Volgens Feng Shui moet de natuur in harmonie zijn met de mens. Hier lees je meer over wat deze harmonie betekent en hoe je hem kunt bereiken.

Een stad volgens het feng shui gedachtegoed

De harmonie voor een Feng Shui woonkamer in 3 principes

Om je huis Feng Shui in te richten moet je allereerst denken aan een aantal basisprincipes. Die vormen de kern van het Feng Shui gedachtegoed.

Neem deze drie principes dus altijd in acht wanneer je jouw huis volgens deze leer wilt inrichten.

Ten eerste zijn Yin en Yang vaste factorren in jouw Feng Shui inrichting. Yin en Yang zijn de twee tegenovergestelde krachten, die elkaar perfect aanvullen. Zoals warm en koud en man en vrouw dat doen.

Je begrijpt dat evenwicht tussen de beide krachten belangrijk is. Het wegdoen van overbodige spullen en rommel in huis zal je helpen balans te bereiken. Hoe minder (onnodige) spullen, hoe minder het evenwicht tussen Yin en Yang in gevaar komt!

Het tweede basisprincipe: Chi. Chi is de dynamische energiestroom uit de Chinese leer, die alles met elkaar verbindt. Het is belangrijk dat deze stroom vrij door de woning kan bewegen.

Om de Chi niet te belemmeren, is het belangrijk om gangen en deuren vrij te houden. Nu doe je dat natuurlijk sowieso wel, anders kun je zelf ook niet gemakkelijk door je woning bewegen. Deuren en gangen moet je in en uit kunnen. 

Voor een goede Feng Shui in je woonkamer, is het echter belangrijk dat je ook de doorloop richting die deuropening niet blokkeert. Geen eettafel in het midden van de woonkamer dus, maar liever langs de muur. Ook is het over het algemeen beter om überhaupt zo min mogelijk deuren in deuropeningen te hebben. Ga liever voor een open doorloop naar de gang!

Feng shui woonkamer zonder deuren

Omarm tenslotte de vijf elementen; water, vuur, aarde, hout en metaal. Deze zijn belangrijk in je Feng Shui interieur. Een slechte balans tussen deze vijf kan bepaalde elementen verzwakken en zo de ruimte uit balans brengen. Om dit te voorkomen is het belangrijk je huis goed te ventileren en planten neer te zetten voor zuurstof.

Je interieur Feng Shui inrichten

Aanvullend op de basisbeginselen kun je het huis helemaal volgens de Feng Shui methode inrichten. Je zult zien dat sommige zaken aan je inrichting gemakkelijker te realiseren zijn dan andere. Maar over het algemeen geldt dat veel veranderingen mogelijk zijn, mits je ze maar stap voor stap neemt. 6 tips voor een Feng Shui woonkamer.

Ga voor rechthoekige ruimtes

Een vierkante of rechthoekige kamer helpt te zorgen voor een goede Feng Shui. Is jouw kamer een andere vorm? Pas de vorm aan, bijvoorbeeld door het plaatsen van kamerschermen. Dit is mooi meegenomen, want kamerschermen zijn nog mooi ook!

Met de rug tegen de muur…

Binnen Feng Shui is het de bedoeling dat meubels met de rugleuning tegen een blinde muur staan. Zorg dat er vanaf de stoel zicht is op de deur. De stoelen richt je vervolgens naar elkaar toe. Zet niet te veel meubels neer, maar houdt ruimte voor de Chi om te stromen.

Meng je huis met natuur

Feng Shui staat dus voor het evenwicht tussen mens en natuur. Dan ontkom je er voor een Feng Shui woonkamer natuurlijk niet aan om de natuur ook je huis in te halen!

Planten en bloemen in huis staan voor de natuur, het leven en hoop. Spiegels helpen de positieve energie te reflecteren. In Feng Shui betekent geel macht en wordt zij gezien als de mooiste kleur.

Welke kleuren zijn Feng Shui?

Over kleuren gesproken; in een Feng Shui inrichting worden milde en harmonieuze kleuren gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan pasteltinten, bruin, beige en groen.

Analyseer je ruimtes

Houd voor een behaaglijke ambiance rekening met de Feng Shui Bagua. Deze methode helpt jou bij het analyseren van de ruimten in huis. Zo kun je nagaan of, en ervoor zorgen dat alle ruimten een positieve uitwerking hebben op jouw welzijn.

Familie is de kern

Een familieportret mag in de woonkamer niet ontbreken. Het familie-element is belangrijk en zorgt voor positieve Feng Shui. In de woonkamer zijn spiegels wel wenselijk; daar reflecteren ze positieve Chi.


Het heeft wat voeten in de aarde om je inrichting volgens Feng Shui te organiseren. Toch is loont het de moeite, wanneer je vervolgens merkt dat er een gevoel van rust en aangename stemming ontstaat. Zorg altijd dat er geen overdaad aan spullen in de kamers aanwezig is. Inbox helpt je graag om de spullen op te slaan, zodat jij je kunt richten op wat er echt toe doet.