Eenvoudig leven blog: hoe te beginnen in 7 praktische tips

Tim Lommerse4 dec. 2018Inspiratie, Smart living

Eenvoudig leven, consuminderen, minimalistisch leven; het zijn termen die je de laatste jaren steeds vaker hoort. En als jij graag bewust en eenvoudig leeft klinken ze je vast goed in de oren, maar hoe breng je ze eigenlijk in de praktijk?

Want voor de duidelijkheid: met eenvoudig leven bedoelen we in dit geval niet gemakkelijk. Ben je op zoek naar tips voor een gemakkelijker leven? Dan vind je hier beter wat je zoekt. In dit artikel hebben we het over eenvoudig in de betekenis van bescheiden. Een leven met wat minder, om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Goed. Een eenvoudiger leven dus. Hoe pak je dat aan?

Zoals dat met alles gaat moet je natuurlijk ergens beginnen. Het helpt om niet gelijk volgas in je nieuwe levensstijl te springen, maar stapsgewijs dingen anders aan te pakken. Door de dingen die je al duurzaam doet telkens een beetje uit te breiden.

Begin bijvoorbeeld met het zelf maken van koekjes, en ga daarna ook aan de slag met appelmoes en brood. Wanneer deze activiteiten eenmaal een gewoonte zijn geworden, kun je gaan denken over nieuwe leuke stappen. Stappen die misschien ook wat meer tijd en doorzetting vragen, zoals wecken en breien of een moestuin beginnen zodat je zelfvoorzienend wordt.

In deze eenvoudig leven blog zetten we zeven praktische tips op een rij hoe ook jij stap voor stap kunt overschakelen naar een leven met minder.

Tip! Op de website van WNF kun je zelf jouw ecologische voetafdruk berekenen. Je krijgt ook te zien hoeveel aardbollen er nodig zouden zijn wanneer iedereen zou leven zoals jij. Best confronterend. En alleen maar meer reden om te proberen met wat minder te leven!

Wil je weten welke gewoontes het meeste bijdragen aan jouw impact op het milieu? Hier vind je een top 10 van de meest belastende gewoontes van de gemiddelde Nederlander.

Eenvoudig leven met je eigen moestuin

1 Regel je voedsel duurzaam en lokaal

Duurzaam tuinieren is makkelijker dan je denkt.

Zo zijn er hoveniers die zich helemaal hebben toegelegd op het gebruik van duurzame materialen in de tuin. Spiek eens bij hen hoe ze het aanpakken, of bedenk zelf praktische aanpassingen in je tuin.

Vang je het regenwater al op dat van je daken spoelt? Ideaal voor het water geven van de tuin.

Ook het vermijden van bespoten planten en gebruik van koemest in plaats van kunstmest kan de tuin verduurzamen.

En beschik je over voldoende ruimte en zonlicht in je tuin? Dan is een moestuin een uitgelezen kans om je groenten en fruit in eigen tuin te kweken.

Je kunt voor de overige groenten en fruit eens navraag doen bij lokale verenigingen van tuinders. Of gewoon bij de boer natuurlijk, als je daar in de buurt woont. Zelfs in ons volgebouwde landje zijn op de meeste plaatsen wel organische fruit- en groentekwekers te vinden. 

2 Hergebruik je spullen of laat het hergebruiken

Heb je oude meubels die versleten zijn, of waar je op uitgekeken bent?

Doe ze niet zomaar weg maar hergebruik ze zo mogelijk. Bijvoorbeeld door hem opnieuw te laten bekleden, met een ander stofje en kleurtje. Kun je echt niets meer met de stoel, tafel, bank of kast, kijk dan eens of er een upcycling ondernemer is die er mee uit de voeten kan.

Wat is het verschil tussen upcycling en recycling, vraag je?

Bij recycling worden spullen vaak hergebruikt als een eenvoudiger product; zoals autobanden die speeltuintegels worden.

Upcycling maakt laagwaardige producten tot een mooier product, zoals staal en oude hardhouten traptreden tot een mooie nieuwe tafel. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon naar de kringloop brengen en daar een ander exemplaar uitzoeken.

3 Maak je eigen lekkernijen

Veel snoep, koek en gebak zijn verpakt in plastic en andere materialen. Bovendien zitten ze vaak vol kunstmatige toevoegingen. Dus hoe doe je dat wanneer je je kinderen toch wat lekkers mee wilt geven?

Door zelf je koekjes te bakken bijvoorbeeld. Zo voorkom je zowel het verpakkingsmateriaal als de toevoegingen. Het kost iets meer tijd maar het resultaat is lekkerder en gezonder dan het product uit de supermarkt. Daarbij geeft het veel voldoening.

Ook leuk: waar ik woon is een oude graanmolen waar je nog steeds je zakken meel kunt kopen. En ik heb nog nooit zulke lekkere pannenkoeken gebakken.

Misschien is er bij jou ook een molen in de buurt waar je je meel bij de bron kunt kopen? Hoe minder schakels er tussen de producent en jou zitten, hoe eenvoudiger de productieketen. Minder vervoer, minder tussenpersonen, minder vervuiling!

Bak je eigen brood met meel van de bron

4 Gebruik herbruikbare verpakkingen

Het is misschien een open deur, maar gebruik herbruikbare bakjes en flesjes. Thermosflessen kunnen goed dienst doen voor de melk voor tussen de middag en bannen de melkpakjes uit. Broodtrommels zijn ideaal voor het brood en eenvoudig te wassen en hergebruiken.

Voor groenten, fruit en brood kun je eventueel herbruikbare en uitwasbare juten netjes en tasjes gebruiken. De noten van de markt worden vaak verpakt in papieren zakjes. Je kunt beginnen met dit soort eenvoudige veranderingen en het na verloop van tijd uitbreiden met andere verpakkingsmaterialen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook boerderij voorzieningen waar je melk kunt tappen in een zelf meegebrachte fles.

5 Maak zelf je wasmiddel

Zelf je wasmiddel maken is eenvoudig en goedkoop. Je maakt het met Marseille zeep of zeepvlokken. Zelfgemaakt wasmiddel bevat alleen natuurlijke ingrediënten en is zowel beter voor je kleding, je huid als het milieu. Bovendien spaar je er veel geld mee uit; doen dus!

Is dat teveel gedoe? Ga dan voor een natuurlijk schoonmaakmiddel. Er zijn verschillende middelen die van puur natuurlijke producten worden gemaakt. Bijvoorbeeld van de schillen van de Sapindus mukorossi vrucht uit India en Nepal.

Je hoeft dus echt niet meteen terug naar de ouderwetse houten tobbe om wat milieubewuster te wassen.

Kies een milieubewust wasmiddel

6 Koop minder producten van meer kwaliteit

Winkels zien graag dat wij veel spullen kopen, maar daarbij zitten ook veel spullen die je niet echt nodig hebt. Bij bijvoorbeeld kleding maakt de kwaliteit en tijdloosheid van wat je koopt uit hoeveel je kopen moet. Koop je een duurzame spijkerbroek die iets duurder is, dan hoef je die de komende drie jaar niet te vervangen.

Je zult merken dat de prikkel die hier vanuit gaat veel positiever voelt dan de koopprikkel die ertoe aanzet om elk jaar een nieuwe broek te kopen.

7 Laat je niet gek maken door afleiding

We besluiten deze eenvoudig leven blog met een van de belangrijkste tips. Want eenvoudig leven wordt nog weleens gezien als een onmogelijke opgave, met alle prikkels die we dagelijks binnen krijgen. Toch is het dat niet, al vereist het wel discipline om je leven op zo’n andere manier in te richten.

Vergeet niet, eenvoudig leven draait niet om leven met zo min mogelijk spullen, maar om het verwijderen van wat overbodig is. Een belangrijke stap hierbij is het aan banden leggen van je smartphone-gebruik. Laat je niet leven, maar bepaal zelf wanneer en hoe lang je hem pakt. Ook andere afleiding zoals de tv, laptop of tablet, maar ook rommel in huis kunnen bronnen van onrust zijn. Verwijder of reguleer deze stoorzenders dus voor een eenvoudig leven.

Heb jij te veel spullen in huis en word je stilaan gek van de chaos? Lees hier meer over opruimen. De spullen die je graag opruimt maar niet graag wegdoet, die kun je eenvoudig laten opslaan door Inbox.