Boekenkast opruimen: zo houd je ruimte voor nieuwe titels!

Tim Lommerse3 mei 2017Ontspullen en opruimen

Hoe gedigitaliseerd en elektronisch onze wereld ook wordt, boeken blijven – gelukkig – een onderdeel van ons leven. Boeken met rijk geïllustreerde covers of boeken die gewoon ontzettend lekker ruiken, brengen sfeer karakter in je huis en vertellen over wie jij bent en waar jij voor staat. Maar je boekenkast opruimen… dat is dan wel weer zo’n dingetje.

Een minpuntje van boeken in vergelijking met elektronische documenten is dat ze zoveel ruimte innemen. Als je net zo’n boekenwurm bent als wij kan die ruimte in de loop der jaren aardig oplopen. Natuurlijk droom je in dat geval van een penthouse met een privébibliotheek waarin de wanden bestaan uit boekenkasten van vloer tot plafond. Met zo’n verrijdbare ladder om bij de hoogste exemplaren te kunnen en een presentatiewand om de gaafste prenten te kunnen etaleren.

boekenkast opruimen geeft ruimte voor nieuwe titels

Maar totdat je genoeg kennis hebt vergaard voor een inkomen waarmee je zo’n bibliotheek kunt betalen, zul je toch een andere oplossing moeten vinden. Je kunt natuurlijk stoppen met het kopen van boeken, maar kom op: dat is eigenlijk geen echte optie, toch? Om ruimte te houden voor nieuwe titels, zul je er dan toch af en toe aan moeten geloven en je boekenkast opruimen!

De voordelen van je boekenkast opruimen

In dit lijstje helpen we je om eens kritisch te kijken naar welke boeken je echt wilt bewaren, en welke je misschien beter een tweede leven kunt geven. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. En in een opgeruimd huis is weer ruimte om boekenkennis toe te kunnen voegen.

Omdat we beseffen hoe pijnlijk, emotioneel en verwarrend het kan zijn om te besluiten van welke literaire vrienden je afscheid wilt nemen, hebben we hier 8 tips om je te helpen je boekenkast op te ruimen.

1. Loos de boeken waar een slechte film van is gemaakt

Voordat het een behoorlijk standaard zombieverhaal werd met Brad Pitt in een stereotype heldenrol, was World War Z een spannend en vernieuwend “ooggetuigenverslag” van de zombie apocalyps. Life of Pi was een pareltje van spirituele wijsheid en inspiratie.

Als een schrijver niet achter zijn tekst staat zodat deze misvormd kan worden op de manier zoals is gebeurd bij World War Z – of, om nog een voorbeeld te noemen, Eragon – waarom zou jij dat dan wel moeten doen?

Natuurlijk zijn er schermzones. Je kunt ook besluiten dat je het boek juist wilt houden om niet te vergeten hoe goed het verhaal oorspronkelijk was.

2. Neem afscheid van boeken in een serie waar je niet verliefd op bent

Natuurlijk is het verleidelijk om je zuur bij elkaar gespaarde series compleet te houden. Een andere manier om ernaar te kijken is deze: behoud je favoriet uit de serie en laat de rest plaats maken voor nieuw leesvoer. Was Het Verloren Symbool je favoriete Langdon-boek van Dan Brown (we don’t judge)? Geef die dan een ereplaats en neem afscheid van Het Bernini Mysterie, De Da Vinci Code en Inferno.

3. Recycle tijdschriften die je langer dan een maand niet in hebt gekeken

Tijdschriften zijn geen boeken, maar het kan toch moeilijk zijn er afscheid van te nemen. Zeker als ze een toffe cover hebben, of als er een artikel in staat dat je misschien ooit nog wel eens wilt herlezen omdat je er zo van genoten hebt.

Ga eens door je stapel tijdschriften en gooi degenen die langer dan een maand niet open zijn geweest bij het oud papier. Dikke kans dat ze de komende maand ook niet open gaan namelijk.

Als het je om de cover of dat ene artikel te doen is, kun je die er altijd uitscheuren. Of maak een scan en leg een digitaal archief aan: veel overzichtelijker en ruimte-efficiënt!

4. Laat klassiekers ruimte maken voor nieuw talent

Sommige schrijvers doorstaan de tand des tijds. Daardoor raken onze boekenkasten steeds voller met “schrijvers die iedereen gelezen moet hebben”. (Of, waarvan iedereen moet doen alsof ze gelezen te hebben door de boeken in huis te hebben). Dat gaat ten koste van aanstormend literair talent dat nu, in onze tijd en over onze onderwerpen, geweldige werken voortbrengt. Overweeg eens om een paar klassiekers van de hand te doen om deze nieuwe parels de ruimte te geven.

boekenkast opruimen houdt het overzichtelijk

5. Geef kookboeken weg waarvan je de recepten uit je hoofd kent

De recepten uit je favoriete kookboek maak je waarschijnlijk regelmatig en ken je dus inmiddels wel uit je hoofd. Jij als masterchef bent helemaal één met Jamie of Nigella. Dus heb je hun boeken niet meer nodig voor je culinaire hoogstandjes. Dan kun je die kookboeken dus net zo goed weggeven aan iemand die ze harder nodig heeft dan jij. Zoals die vriend van kantoor die nooit verder komt dan een snufje extra zout over zijn magnetronmaaltijd.

Misschien een selectie criteria: wanneer de kookboekpagina’s van je favoriete pasta gerecht vol zitten met vlekken van tomatensaus is het intensief gebruikt. Maak een foto van de pagina en zet hem in je telefoon of vraag jezelf af waarom je na 10x het recept nog niet uit je hoofd weet. Beide alternatieven geven je boekenkast de ruimte voor een nieuw literair hoogstandje.

6. Vind een goede bestemming voor je studieboeken

Studieboeken zijn duur. Heel erg duur. Als je ze niet meer nodig hebt in je huidige carrière, probeer ze dan dus vooral door te verkopen. Of doneer ze aan een instelling die wat aan de kennis erin kan hebben. Of aan een arme student, die nu in dezelfde situatie zit als jij toen je die boeken kocht. Je kunt ze altijd nog parkeren op een goed zichtbare plek in je kantoor, vlak naast je ingelijste master diploma. Dit laat je collega’s en vrienden zien dat je je studie niet met alleen maar samenvattingen hebt doorlopen en herinnert jou zelf aan het feit dat je dit laatste misschien juist wel hebt gedaan. Als dat het geval is kun je het er in ieder geval nog op gokken dat de aanwezige kennis via het ingesealde boek alsnog op je bureau terechtkomt als je het echt nodig hebt.

Ben je zelf student en ben je op zoek naar handige woontips? Kijk dan ook eens bij onze interieurtips voor huisgenoten.

7. Doe biografieën en zelfhulpboeken die je uit hebt de deur uit

De meeste biografieën, zelfhulpboeken of werken over tijd- of ruimtemanagement zul je maar één keer lezen. De kennis heb je er uitgehaald, dus tijd om ze door te geven of verkopen aan iemand die er nog wat aan kan hebben.

De boeken van Marie Kondo – over het efficiënt indelen van je ruimte – ongebruikt op de plank laten staan na het te hebben gelezen zou wel erg ironisch zijn, nietwaar?

8. Bewaar de boeken en tijdschriften waar je geen afscheid van kunt nemen buitenshuis

Uiteindelijk ben jij natuurlijk de enige die kan besluiten welke boeken je wilt houden en van welke je het in je hart kunt vinden om afscheid te nemen. De bovenstaande tips zijn daarom vooral een leidraad, een eerste steuntje om je te helpen die keuze makkelijker te maken.

Is het wegdoen van je boeken toch een teemotionele barrière? Dan kun je ook je boekenkast opruimen door de boeken met een emotionele band altijd nog in een doos op zolder kwijt. Geen ruimte voor een grote boekenkast en ook geen zolder? Ze je boeken dan in de app!

Wij halen je dozen met boeken (en andere spullen) gewoon bij je thuis op. En, net zo belangrijk: brengt ze weer bij je terug wanneer de extra vleugel voor je persoonlijke bibliotheek eenmaal is aangebouwd. In de tussentijd heb je altijd overzicht van de bewaarde boeken. Zo zijn ze wel uit je boekenkast, maar niet helemaal uit het oog en het hart!

Een laatste optie is natuurlijk om andere spullen het veld te laten ruimen, zodat er meer plek overblijft voor je dierbare boeken. Heb je er al eens aan gedacht om te gaan ontspullen? Door met minder spullen te leven, schep je meteen nog meer ruimte in je hoofd. Past al die kennis uit je nieuwe boeken er tenminste in. Alleen maar voordelen dus!